Meklēs veidus, kā mazināt ēnu ekonomiku

Ceturtdien, 29.jūlijā, Finanšu ministrijā notiks starpinstitūciju saskaņošanas sanāksme par ēnu ekonomikas samazināšanas un godīgas konkurences veicināšanas plānu.

Plānu izstrādājusi ar premjera rīkojumu izveidotā darba grupa, un dokuments ir izsludināts valsts sekretāru sanāksmē 17.jūnijā. Sanāksmē paredzēts izskatīt institūciju iesniegtos priekšlikumus plāna papildināšanai.

Jau ziņots, ka pirmie atbalsta pasākumi uzticamajiem un godīgajiem uzņēmējiem tiks sagatavoti līdz šā gada rudenim, paredz Finanšu ministrijas sagatavotais pasākumu plāns ēnu ekonomikas mazināšanai.

Plānā ietverti arī veicamie darbi uzņēmumu pārejai uz legālās ekonomikas veicināšanu.

Līdz šā gada 1.oktobrim FM un Valsts Ieņēmumu dienests izstrādās informatīvo ziņojumu par uzticamo uzņēmēju saraksta veidošanas principiem un darbības mehānismiem, paredzot vienlīdzīgu attieksmi arī pret ārvalstu uzņēmējiem.

Tāpat līdz oktobrim tiks ieviesta Latvijas atzītā komersanta shēmas izveidošana muitas jomā. Tā paredzēs, ka uzņēmējiem ir iespējas pakāpeniski iegūt arvien lielāku uzticamības pakāpi un līdz ar to iegūt tiesības uz arvien lielākiem atvieglojumiem, kārtojot muitas lietas.

Līdz 1.oktobrim tiks sagatavota koncepcija vienreizējam pasākumam par soda naudas un nokavējuma naudas dzēšanu tiem uzņēmējiem, kas līdz noteiktam brīdim samaksā nodokļu pamatparādu.

Tādējādi tiks radīta nodokļu maksātājiem, kas krīzes ietekmē nevarēja pilnībā norēķināties ar valsts budžetu, iespēja turpināt uzsākto saimniecisko darbību. Nodokļu maksātāji nebūs spiesti esošajiem uzņēmumiem uzsākt maksātnespējas procesu un meklēt citas iespējas, kā darboties (iespējams, pat uzsākot nereģistrētu saimniecisko darbību).

Tāpat tiktu palielināti ieņēmumi valsts budžetā, jo tiktu samaksāts nodokļu parāds, ko citādi būtu grūti iekasēt.

No 2011.gada 1.janvāra plānots ieviest nosacījumu, ka var uz noteiktu laiku atcelt nokavējuma naudu gadījumos, kad tiek pagarināts nodokļa samaksas termiņš vai nodokļa samaksa tiek sadalīta daļās.

Bet līdz 2011.gada 1.oktobrim FM sadarbībā ar vairākām ministrijām izstrādās koncepciju, izvērtējot un dodot iespēju personām, kuras izvairījušās no nodokļu nomaksas, segt valstij radītos zaudējumus, kas saistīti ar nodokļu nemaksāšanu, vienlaicīgi risinot jautājumu par šo personu atbrīvošanas no atbildības iespējām.

Šis pasākums ieviešams vienlaicīgi ar sākumdeklarēšanu.

Līdz 2011.gada 1.janvārim plānots paredzēt līdzīgu kritēriju kā publiskajos iepirkumos, ka pretendenta uzņēmumā ir jānodrošina vismaz 70% no vidējās algas nozarē, kā arī nepieciešamību vērtēt to, kā šīs personas ievēro nodokļu normatīvo aktu prasības, arī attiecībā uz publisko tiesību līgumu slēgšanu ar valsti, piemēram, "Latvijas valsts mežu" cirsmu izsoles.

Sākot ar nākamā gada 1.janvāri, plānots noteikt nodokļu samaksas faktoru kā horizontālo kritēriju pie ES fondu naudas piešķiršanas.

LETA jau ziņoja, ka cīņai ar ēnu ekonomiku tiks piedāvāti būtiski labumi legāli strādājošajiem uzņēmumiem, paredz FM sagatavotais pasākumu plāns.

Svarīgākais