Nākamgad bankas varēt atsākt aktīvu kreditēšanu

© F64

Var prognozēt, ka 2011.gadā kreditēšanu atsāks visas bankas un tad arī sāksies jaunu dzīvojamo ēku būvniecība, intervijā biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja nekustamo īpašumu kompānijas SIA "Balsts Expert" valdes priekšsēdētājs Aigars Zariņš.

"Patlaban būvniecība stagnē, jo būvniekiem nav naudas, par ko būvēt. Kad bankas atsāks aktīvāku kreditēšanu, tirgus izkustēsies. Divas bankas jau tagad sākušas aktīvu kreditēšanu, domāju, ka konkurenti drīz tām sekos, jo pretējā gadījumā pastāv risks zaudēt savu tirgus daļu," skaidroja Zariņš.

Viņš uzskata, ka sākumā visi gribētāji kredītu nevarēs dabūt, arī algas saglabāsies zemā līmenī, tāpēc tirgus attīstīsies lēnām.

"Neredzu nevienu iemeslu, lai tirgū notiktu straujš kāpums, vismaz tuvākajos septiņos līdz astoņos gados tāds nav paredzams. Būs normāls apjomu pieaugums līdz 10%, maksimums - 15% gadā. Arī tā ir ļoti laba iespēja nopelnīt, tirgojoties ar nekustamajiem īpašumiem," sacīja Zariņš.

Uzņēmējs atgādināja, ka krīzes nekustamo īpašumu tirgū notiek vienmēr, vidēji reizi astoņos līdz 12 gados. "Taču, ja skatāmies vēsturē, īpašumi tomēr nepārtraukti kļūst tikai dārgāki. Nekādu stabilāku vērtību pasaulē nav. Mēs tikai esam ļoti emocionāli, cilvēki un bankas šajā krīzē zaudējuši milzīgas naudas summas, bet paies laiks, un tirgus atkal atgriezīsies normālās sliedēs," piebilda Zariņš.