Ar PVN neapliks mazas vērtības importētas preces

Finanšu ministrija (FM) ir sagatavojusi grozījumus likumā par pievienotās vērtības nodokli (PVN), kas paredz, ka ar nodokli neapliek niecīgas vērtības importētas preces, kuru kopējā vērtība nepārsniedz 10 eiro (7 latus).

Tāpat PVN nebūtu jāpiemēro precēm, kas importēta pa pastu, ja to kopējā vērtība nepārsniedz 10 eiro.

Pamatā tas turpmāk varētu varētu attiekties uz pasta sūtījumiem.

Šodien valsts sekretāru sanāksmē izsludinātie grozījumi likumā paredz ieviest terminu "fiskālais pārstāvis".

Likumā tiks noteikts, kādu personu uzskata par fiskālo pārstāvi, kādos darījumos fiskālais pārstāvis var pārstāvēt citas dalībvalsts apliekamo personu vai Eiropas Savienības teritorijā nereģistrētu personu, kā arī paredzēt šiem darījumiem pievienotās vērtības nodokļa piemērošanas režīmu.

Tāpat likumu plānots papildināt ar normu, kas paredz personai iesniegt galvojumu par PVN parādu vai nodrošināt PVN parādu ar skaidras naudas iemaksu, ja importējot preces piemēro muitas procedūru - tranzīts un saskaņā ar normatīvajiem aktiem muitas jomā muitas parādu nodrošina ar vienreizējo galvojumu.

Paredzēts likumā iekļaut normu, kas noteic, ka Valsts ieņēmumu dienesta pārmaksāto PVN summu pirms tās pārcelšanas uz nākamo taksācijas periodu novirza nokavēto nodokļu maksājumu veikšanai.

Likuma grozījumi vēl tiks izskatīti Ministru kabinetā un Saeimā.

Svarīgākais