VID šogad izsniedzis 194 individuālā darba veicēju patentus

Kopš gada sākuma, kad spēkā stājās likuma normas, kas ļauj individuālajiem komersantiem vienkāršot attiecības ar nodokļu iekasētājiem un izvēlēties maksāt patenta maksu, līdz jūlija sākumam Valsts ieņēmumu dienests (VID) patentus izsniedzis 194 individuālā darba veicējiem

Kā aģentūra LETA uzzināja VID Komunikācijas nodaļā, visvairāk patentu - 110 - izsniegusi VID Rīgas nodokļu administrācijā, 45 patentus izsniegusi VID Zemgales nodokļu administrācija, 20 - VID Vidzemes nodokļu un muitas administrācija,14 - Kurzemes nodokļu un muitas administrācija, bet piecus patentus izsniegusi VID Latgales nodokļu un muitas administrācija.

VID atzīmē, ka Rīgā patentmaksājumus visbiežāk izvēlas fotogrāfi, mākslas fotogrāfi, frizieri, frizūru modelētāji, nagu kopšanas speciālisti, sēņu un ogu vācēji. Zemgalē patentus lūdz piešķirt un ar tiem saistītos patentmaksājumus maksāt izvēlas fotogrāfi, sēņu, ogu vācēji, frizieri un šuvēji. Vidzemē šādu izvēli veic sēņu, ogu un savvaļas ārstniecības augu vācēji, kā arī frizieri.

Savukārt Kurzemē patentiem visbiežāk piesakās ogu un dabas velšu vācēji, kam seko apavu remontētāji, savukārt Latgalē pēc VID datiem nav novērojams izteikts kādas profesijas pārsvars, proti, patentus līdz šim izvēlējušies viens rotaļlietu izgatavotājs, viens dekorētājakmeņkalis, viens frizieris, kā arī viens slotu sējējs un viens fotogrāfs.

LETA jau ziņoja, ka 2010.gada 1.janvārī stājās spēkā izmaiņas likumā par iedzīvotāju ienākuma nodokli, kas noteic, ka vairākās jomās var maksāt patentmaksu.

VID skaidro, ka, lemjot par patenta piešķiršanu, tiek izvērtēts, vai tā saņēmējs atbilst valdības noteikumiem par kārtību, kādā piemērojama patentmaksa fiziskās personas saimnieciskajai darbībai, un tās apmēri, proti, vai šī persona gadījumā nav reģistrēta ar pievienotās vērtības nodokli (PVN) apliekamo personu reģistrā. Pirms lēmuma pieņemšanas nodokļu administrācija arī pārliecinās, vai ir nomaksāta patentmaksa.

Patentmaksa ir valsts noteikts vienots fiksēts maksājums, kas ietver iedzīvotāju ienākuma nodokļa un valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas par fiziskās personas saimniecisko darbību.

Likums noteic, ka maksātājs iedzīvotāju ienākuma nodokļa un valsts sociālās apdrošināšanas iemaksu vietā var izvēlēties maksāt patentmaksu, ja viņa ieņēmumi pirmstaksācijas gadā nepārsniedz likumā par PVN noteikto slieksni, kas paredz pienākumu reģistrēties VID ar PVN apliekamo personu reģistrā.

Patents tiek izsniegts šādās jomās: ādas un tekstilizstrādājumu amatniecība, apģērbu un apavu izgatavošana un labošana, pulksteņu un slēdzeņu labošana un citi sadzīves pakalpojumi, amatniecības izstrādājumu no koka, salmiem, māla, stikla vai akmens izgatavošana, floristika, fotografēšanas pakalpojumi, skaistumkopšanas pakalpojumi, privāti mājsaimniecības pakalpojumi, mājas aprūpes pakalpojumi, meža un pļavu velšu vākšana - sēņošana, ogošana vai savvaļas ārstniecības augu un ziedu vākšana.

Persona var izvēlēties maksāt patentmaksu, ja atbilstoši paša maksātāja prognozei taksācijas gada saimnieciskās darbības ieņēmumi, pārrēķinot uz pilnu taksācijas gadu, nepārsniegs likumā par PVN noteikto slieksni, kas paredz pienākumu reģistrēties VID ar PVN apliekamo personu reģistrā.

Likums noteic, ka persona, kas veic saimniecisko darbību un par to maksā patentmaksu, vienlaikus nevar būt fiksētā nodokļa maksātājs. Tāpat likums noteic, ka maksātājs savā saimnieciskajā darbībā, par kuru viņš maksā patentmaksu, nenodarbina citas personas.

Svarīgākais