Latvija apņemas izmantot tikai SVF, EK un PB aizdevumus

Pēdējās pārskata misijas ietvaros starptautiskie aizdevēji konceptuāli ir saskaņojuši, ka starptautiskās finanšu aizņēmuma programmas gaitā Latvija izmantos tikai institucionālo aizdevēju - Starptautiskā Valūtas fonda (SVF), Eiropas Komisijas (ES) un Pasaules Bankas (PB) - līdzekļus, aģentūrai LETA apliecināja Finanšu ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītāja vietnieks Aleksis Jarockis.

Finansējums, kas bija plānots no Eiropas valstīm, tiks lietots kā kredītlīnijas, Latvijai no šīm valstīm naudu aizņemoties tikai vajadzības gadījumā.

Par šo konceptuālo vienošanos gala lēmums gan būs zināms jūlija beigās.

Kā norādīja Jarockis, šāds lēmums tiek pamatos ar Latvijas ekonomiskās situācijas uzlabošanos un pietiekamajiem Valsts kases likviditātes rādītājiem. Tādejādi līdz 2010.gada beigām Latvija no starptautiskajiem aizdevējiem plāno aizņemties 400 miljonus eiro (280 miljonus latu) no iepriekš plānotā viena miljarda eiro (700 miljoni latu).

Pieejamos līdzekļus saskaņā ar noslēgtām vienošanām, paredzēts izmantot valsts budžeta vispārējās finansēšanas nodrošināšanai, t.i. - valsts budžeta deficīta un aizdevumu finansēšanai, valsts parāda pārfinansēšanai.

Jau ziņots, ka Latvijai nebūs nepieciešama visa palīdzības pakete 7,5 miljardu eiro (5,3 miljardu latu) apmērā no starptautiskajiem aizdevējiem, iepriekš preses konferencē pauda Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs.

Viņš uzsvēra, ka pašlaik Latvijai vairāk nevajadzētu aizņemties, lai nepalielinātu ārējo parādu un maksu par tā apkalpošanu. Saskaņā ar Rimšēviča sniegto informāciju procentu maksājumi par valsts ārējo parādu jau tagad ir vairāk nekā 300 miljoni latu gadā, bet līdz 2014.gadam procentu maksājumi būs pieauguši jau līdz 399 miljoniem latu.

Kā aģentūru LETA informēja Valsts kasē, 15.jūlijā resursu atlikumi Valsts kases kontos ir 1,3 miljardi latu, tai skaitā - starptautiskā finansiālā atbalsta atlikums ap 915 miljoni latu, no kura daļa - ap 456 miljoni latu jeb 650 miljoni eiro ir paredzēti finanšu sektora stabilitātes nodrošināšanai.

Starptautiskā Valūtas fonda valde nākamnedēļ, 21.jūlijā, lems par kārtējo vienošanās dokumentu aizdevuma sniegšanai Latvijai, Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" sacīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL).

Viņš norādīja, ka pēc tam Latvijai būs pieejams aptuveni viens miljards eiro (700 miljoni latu) no starptautiskā aizdevuma finansējuma.

Patlaban esot skaidrs, ka Latvija nesteigsies ar finansējuma izņemšanu, un par to jau ir runāts ar aizdevējiem. Tāpat premjers pieļāva, ka Latvija varētu arī neizmantot visu pieejamo finansējumu, tomēr šāda iespēja aizdevējiem nav uzrunāta.

Kā iepriekš skaidroja Dombrovskis, Latvija šogad no starptautiskajiem aizdevējiem plāno aizņemties 400 miljonus eiro (280,8 miljonus latu).

Svarīgākais