Kārļa Miķelsona ģimene prasa atsaukt nepatiesas ziņas

Uzņēmuma "Latvenergo" bijušā šefa Kārļa Miķelsona dzīvesbiedre Laila Miķelsone vērsusies pie laikraksta "Diena” galvenā redaktora Gunta Bojāra, kā arī pie Žurnālistu savienības valdes, norādot uz nepatiesu un cieņu aizskarošu ziņu izplatīšanu un lūdzot tās atsaukt.

L. Miķelsone uzsver: 2010. gada 1. jūlijā, laikrakstā „Diena” tika publicēti raksti „Latvenergo šefu greznā dzīve beigusies” (autores Ilze Zālīte un Anita Āboliņa, turpmāk – Publikācija 1) un „”Vērtīgā” konsultantu firma meklējama tepat Mārupē” (autore Ilze Zālīte, turpmāk – Publikācija 2) (turpmāk – Publikācijas). Publikācijas satur nepatiesas un mana vīra, Kārļa Miķelsona, godu un cieņu aizskarošas ziņas.

Nenoliedzami žurnālistiem ir brīvas tiesības informēt sabiedrību, sniedzot patiesas un pārbaudītas ziņas un paužot savu viedokli. Tomēr žurnālists ar savu darbību nevar aizskart citu personu tiesiskās intereses.

Žurnālistes Ilze Zālīte un Anita Āboliņa, gatavojot Publikācijas, pārkāpjot likumā „Par presi un citiem masu informācijas līdzekļiem” 25.pantā noteikto žurnālista pienākumu sniegt patiesu informāciju, acīmredzami nav pārbaudījušas vai apzināti ir sagrozījušas zemāk uzskaitītos faktus, kas ļauj man izdarīt secinājumus vai nu par šo personu absolūtu nekompetenci vai neobjektivitāti un ieinteresētību.

1. Bijušas Latvenergo šefs atļāvies nopirkt divus ekskluzīvas markas Jaguar auto (Publikācija 1)

Kārļa Miķelsona īpašumā ir tikai viena Jaguar markas automašīna, ko apstiprina arī CSDD reģistrētā informācija. Turklāt automašīna ir 1958.gada izlaiduma, nav lietošanai derīga un iegādāta par LVL 5857 (skat. publiski pieejamo 2009.gada Valsts amatpersonas deklarācijas publicējamās daļas 8.punktu).

2. Ne visus darījumus, kas skar tieši nekustamo īpašumu, abas Latvenergo augstāks amatpersonas ir uzrādījušas savās deklarācijās (Publikācija 1)

Šāds apgalvojums neatbilst patiesībai. Visas Kārļa Miķelsona kā valsts amatpersonas deklarācijas, kas sniegtas laika periodā par 2000. līdz 2009.gadu, satur patiesus un zemesgrāmatu datiem atbilstošas ziņas. Žurnālistu publicētā ziņa, kas izteikta nepārprotamā apgalvojuma formā, nav balstīta ne uz kādiem pierādījumiem.

3. Kopīpašums ar meitu 2007.gada deklarācijā vairs neparādās, un nav arī norādīts, uz kāda darījuma pamata un kam par labu viņš ir atbrīvojies no šī īpašuma (Publikācija 1)

2007.gada deklarācijā Kārlis Miķelsons nekustamo īpašumu Engures pagastā atbilstoši faktiskajai situācijai tiešām nav norādījis. Tomēr nepatiess ir apgalvojums, ka nav norādīts, uz kāda darījuma pamata un kam par labu viņš 2007.gadā ir atbrīvojies no šī īpašuma. Proti, 2007.gada Kārļa Miķelsona valsts amatpersonas deklarācijas publicējamā daļā, atbilstoši formai, kādu Ministru kabinets noteicis deklarācijas aizpildīšanai, 7. un 8.punktā ir norādīts, ka nekustamais īpašums ir pārdots Igaunijā reģistrētai sabiedrībai Isengar OU par EUR 571 200.

5. Nav arī skaidrs, kā K.Miķelsons ticis pie nekustamā īpašuma Igaunijā, no kura pārdošanas viņš 2007.gadā nopelnījis nedaudz vairāk nekā 400 000 latu. (Publikācija 1)

K.Miķelsona labklājība pieauga 2007.gadā, kad viņš pārdeva savu īpašumu Igaunijā. (Publikācija 1)

Tieši ar viņu saistīta kompānija nopirka par 400 000 latu no K.Miķelsona Igaunijā iegādātu īpašumu. (Publikācija 2)

Kārlim Miķelsonam nekad nav piederējis un tāpēc nekad arī nav kā viņam piederošs deklarēts neviens nekustamais īpašums Igaunijā. Turklāt nav saprotams, kā no 2007.gada deklarācijas varētu izsecināt pretējo. Tādējādi žurnālistu nepārprotami norādītais neatbilst patiesībai.

6. Tanī gadā (domāts 2007.gads) viņa īpašumā nonāca 2007.gada Jaguar markas auto, 2009.gadā viņš nopirka 1958.gada Jaguar markas auto.

Kā jau norādīts augstāk Kārlim Miķelsonam pieder tikai viena Jaguar markas automašīna, kura iegādāta 2009.gadā. Kā tas skaidri un nepārprotami norādīts viņa 2007.gada valsts amatpersonas deklarācijas publiski pieejamajā publicējamās daļas 5.puntkā, kurā saskaņā ar veidlapas formu norādāmi gan iesniedzējam piederošie transportlīdzekļi, gan valdījumā vai lietošanā esošie, kā arī tie, kas tiek lietoti uz līzinga līguma pamata, 2007.gada izlaiduma Jaguar markas automašīnas īpašnieks ir SIA Hansa Līzings.

7. Parādsaistības 2007.gadā saruka vairāk nekā 30 reižu.

Šāds fakts atbilst patiesībai, tomēr atspoguļots godu un cieņu aizskarošā formā, radot lasītājam nepārprotamu priekšstatu par kādu nelikumīgu un deklarācijā nenorādītu darbību. No Kārļa Miķelsona 2007.gada valsts amatpersonas deklarācijas publiski pieejamās publicējamās daļas loģiski izsecināms parādsaistību samazināšanās iemesls – nekustamā īpašuma pārdevums, kā rezultātā gūti ienākumi, kas būtiski pārsniedz 2006.gada valsts amatpersonas deklarācijas publicējamās daļas 9.punktā uzrādītās parādsaistības un no kuriem šīs parādsaistības segtas.

Publicējot augstāk norādīto nepatieso informāciju un pasniedzot to kontekstā ar tiesību normu, kas paredz atbildību par nepatiesu ziņu sniegšanu deklarācijās sadaļā „Kas draud? Atbildība par nepatiesu ziņu sniegšanas deklarācijās” vidusmēra lasītājam ir radīts nepārprotams, tomēr patiesībai neatbilstošs priekšstats, ka Kārlis Miķelsons savās deklarācijās ir sniedzis nepatiesas ziņas. Turklāt brīdī pirms sūdzības izskatīšanas par Kārlim Miķelsonam piemēroto drošības līdzekli, Publikācijās norādītais varētu tikt interpretēts arī kā mēģinājums pirms lēmuma pieņemšanas ietekmēt tiesu.

Ievērojot augstāk minēto un pamatojoties uz Civillikuma 23521.pantu un likuma „Par presi un citiem masu informācijas līdzekļiem” 21.pantu, lūdzu nekavējoties pienācīgā kārtā un formā atsaukt par Kārli Miķelsonu publicētās nepatiesās ziņas. Pretējā gadījumā nepatieso un godu un cieņu aizskarošo ziņu atsaukšanu prasīsim tiesas ceļā, pret laikrakstu „Diena” un žurnālistēm ceļot tiesā prasību par Kārļa Miķelsona goda un cieņas aizskārumu, kompensācijas samaksu un tiesāšanās izdevumu atlīdzību.

Papildus vēlos vērst Jūsu uzmanību, ka žurnālistam pastāv dažādas iespējas, kā likumīgi vākt un pārbaudīt informāciju, lai objektīvi atspoguļotu notikumus. Cita starpā pastāv iespēja arī uzdodot jautājumu personai vai tā pārstāvim, par kuru šāda informācija tiek vākta.

Ar cieņu,

Laila Miķelsone

Ekonomika

Nākamgad plānots paaugstināt akcīzes nodokli degvielai, bezalkoholiskajiem un alkoholiskajiem dzērieniem, kā arī paredzēta akcīzes nodokļa paaugstināšana tabakas izstrādājumiem no 2027.gada, teikts Finanšu ministrijas (FM) sagatavotajos un saskaņošanai iesniegtajos grozījumos likumā "Par akcīzes nodokli".