Baltijā dārgāko pārtiku pārdod Latvijā

Kā liecina Eiropas Savienības statistikas biroja "Eurostat" pētījums par cenu līmeņiem bloka zemēs,2009. gadā pārtikas un atspirdzinošo dzērienu cenas Latvijā veidoja 85% no ES vidējā līmeņa, savukārt Igaunijā un Lietuvā šīs preces maksāja lētāk - attiecīgi 80% un 74% no vidējā līmeņa blokā.

Lētāka nekā mūsu valstī pārtika un bezalkoholiskie dzērieni ir arī Slovākijā (81% no ES vidējā līmeņa), Ungārijā (79%), Čehijā (75%), Bulgārijā (68%), Rumānijā (66%) un Polijā (64%).

No jaunajām bloka valstīm Austrumeiropā vairāk nekā Latvijā patērētājiem par pārtiku un atspirdzinošajiem dzērieniem bija jāmaksā tikai Slovēnijā - šajā valstī šo preču cenas pagājušajā gadā veidoja 96% no ES vidējā līmeņa.

Visas ES mērogā dārgākā pārtika un spirdzinošie dzērieni bija Dānijā - šajā valstī šo produktu cenas vidējo ES līmeni pērn pārsniedza par 39%. Virs vidējā līmeņa blokā minēto preču cenas bija arī Īrijā, Beļģijā, Vācijā, Grieķijā, Francijā, Itālijā, Kiprā, Luksemburgā, Austrijā, Somijā un Zviedrijā.

Viszemākās pārtikas produktu un bezalkoholisko dzērienu cenas ir Portugālē un Spānijā, kur tās veido attiecīgi 92% un 98% no ES vidējā līmeņa.

Ekonomika

Vai “airBaltic” pērk lidmašīnas, lai tās izīrētu citiem? Šāds jautājums sociālajos tīklos sastopams bieži, kopš nacionālā aviokompānija paziņoja, ka no nākamā gada papildu lidmašīnas tiks izīrētas aviācijas gigantam “Lufthansa Group”. Par to, ko šis darījums nozīmē lidsabiedrībai un iedzīvotājiem, plašāk vēsta TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.

Svarīgākais