Eksporta kāpumam kulmināciju prognozē jūlijā augustā

Šā gada jūlijā un augustā eksporta kāpums gada griezumā sasniegs savu kulmināciju, bet pēc tam atkal atslābs, jo pērn rudenī sākās Latvijas ārējās tirdzniecības atdzīvošanās, biznesa portālam "Nozare.lv" prognozēja "DnB Nord bankas" analītiķis Pēteris Strautiņš.

Kā ziņots, šā gada pirmajā ceturksnī salīdzināmajās cenās eksports pret 2009.gada pirmo ceturksni pieauga par 14,3%.

Lai gan vasara nereti tiek uzskatīta par atvaļinājumu laiku, kas varētu liecināt arī par mierīgāku periodu biznesā, tomēr Latvijā šāda situācija līdz šim neesot novērota. Strautiņš minēja kādu piemēru, kad kāda ASV kompāniju bija nopirkusi Eiropas uzņēmumu, kam bija divas struktūrvienības - Zviedrijā un Itālijā. Amerikāņi bija iecerējuši jūlijā un augustā nodarboties ar stratēģisko plānošanu, bet neviens viņiem iepriekš nebija pateicis, ka Zviedrijā gandrīz neviens nestrādā jūlijā, bet Itālijā - augustā.

Strautiņš ir pārliecināts, ka Latvijā šādas problēmas amerikāņiem nerastos, jo kaut arī mūsu valstī cilvēki visvairāk ņem atvaļinājumus vasarā, pie mums nav ierasts vasarā pilnīgi pārtraukt uzņēmumu darbu, bet gan gluži otrādi - atvaļinājumus cenšas plānot tā, lai visi neatpūstos vienlaicīgi.

Salīdzinot iekšzemes kopprodukta (IKP) dinamiku pa ceturkšņiem, Strautiņš secinājis, ka IKP parasti Latvijā gada laikā aug - ja ekonomikā nebūtu ne kāpuma, ne krituma, tad tomēr IKP katrā no gada ceturkšņiem būtu lielāks nekā iepriekšējā. Vislielākais kāpums esot otrajā ceturksnī attiecībā pret pirmo, bet tāpat trešais esot lielāks par otro, bet ceturtais - pret trešo.

Savukārt gadu mijā IKP samazinoties par gandrīz piekto daļu un cikls sākoties no sākuma. Strautiņš skaidro, ka pirmajā ceturksnī pret iepriekšējā gada ceturto ceturksni ir kritums, jo tad krasi samazinās aktivitāte tā sauktajās primārajās nozarēs, kas nodarbojas ar dabas resursu ieguvi, kā arī tirdzniecībā gada pirmie divi mēneši ir vismazāk aktīvie un arī rūpniecībā janvārī valdot relatīvs klusums.

Arī pa mēnešiem pieejamie eksporta dati neuzrādot ievērojamu samazinājumu tradicionālajos atvaļinājumu mēnešos - jūlijā un augustā, bet mazumtirdzniecības apgrozījumā šo divu mēnešu vēsturiskajos datos esot saskatāms neliels augšupvērsts "izcilnis", bet ne katru gadu. Vienīgā nozare, kurā ziemā ir lielāko apjomi nekā vasarā, ir enerģētika - elektrības un siltuma piegāde, saka ekonomists.

Vienlaikus viņš atzīst, ka pērn Latvijā vasara nebija veiksmīgs periods ekonomikai, kam viens no iemesliem bija budžeta samazināšanas "pārsteigums" pēc pašvaldību vēlēšanām. Taču saskaņā ar Strautiņa teikto šogad vasara būs aktīvs uzņēmējdarbības laiks un arvien vairāk uzņēmumi strādājot ar maksimālo jaudu, lai izpildītu visus pasūtījumus.

Svarīgākais