Saskaņots saprašanās memorands par Latvijas ekonomiskās situācijas novērtējumu

Vakar Eiropas Savienības (ES) Ekonomikas un finanšu komitejas laikā saskaņots saprašanās memorands starp ES un Latviju, aģentūru LETA informēja Finanšu ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītāja Baiba Melnace.

Konsultāciju laikā tika saņemts ES dalībvalstu atbalsts par tālāku šī dokumenta virzību izskatīšanai ES komisāru kolēģijā.

Plānots, ka Memorandu no Latvijas puses parakstīs Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL), finanšu ministrs Einars Repše (JL), Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs, kā arī Finanšu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētāja Irēna Krūmane, savukārt no ES puses - ES ekonomikas un monetāro jautājumu komisārs. Memoranda parakstīšana notiks neklātienē un pēc parakstīšanas tas būs pieejams publiski.

Saprašanās memorands būs turpinājums Latvijas starptautiskā aizņēmuma programmai un ir starptautisko aizdevēju pārskata misijas Latvijā maija beigās un jūnija sākumā rezultāts.

Memorandā ir aktuālais Latvijas ekonomiskās situācijas novērtējums, secinot, ka ir vērojamas Latvijas ekonomikas atlabšanas pazīmes. Dokumentā ir fiksētas vienošanās par 2011.gada valsts budžeta sagatavošanas darbiem un nepieciešamo konsolidācijas apmēru, kas sagaidāms 395-440 miljonu latu apmērā. Tāpat memorands paredz turpināt Latvijā stingru fiskālo politiku un veikt strukturālās reformas, lai atgrieztos uz ekonomikas izaugsmes ceļa, piemēram, veikt uzlabojumus ES fondu apguvē, publiskā iepirkuma regulējumā, nodarbinātības pasākumu īstenošanā, kā arī cīņā ar ēnu ekonomiku.

LETA jau ziņoja, ka valdības atbalstītā vienošanās ar aizdevējiem paredz, ka nākamā gada budžets tiek veidots ar ne lielāku kā 6% deficītu no iekšzemes kopprodukta, Eiropas Savienības fondu finansēto projektu vajadzībām papildu tiks piešķirti 100 miljoni latu, bet avansa tiešmaksājumiem lauksaimniekiem būs pieejami 100,5 miljoni latu.