Obama brīdina nepārcensties ar tēriņu samazināšanu

ASV prezidents Baraks Obama brīdina valstis savus budžeta deficītus nedeldēt pārlieku ātri, jo tas var apdraudēt ekonomikas atveseļošanos.

Vēstulē industriālo attīstīto valstu jeb G20 līderiem viņš raksta, ka būtiski ir ieviest reālus budžeta tēriņu samazināšanas plānus, jo ekonomisko stimulu noņemšana pirms laika var būt bīstama ekonomikai un var novest pie jaunas recesijas. BBC norāda, ka vēstulē ir saklausāma skepse par daudzu Eiropas valstu nesenajiem paziņojumiem par taupības politikas ieviešanu.

Vienlaikus B. Obama atzīst, ka līdz 2013. gadam ASV mērķis ir samazināt savu budžeta deficītu uz pusi, savukārt 2015. tas nedrīkst pārsniegt trīs procentus no iekšzemes kopprodukta.

G20 līderi tiksies Toronto 26. jūnijā. B. Obama uzskata, ka šīs sanāksmes prioritātei ir jābūt ekonomiskās atveseļošanās stiprināšanai un aizsardzībai.

Ekonomika

Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB) samazinājusi Latvijas un Igaunijas iekšzemes kopprodukta (IKP) pieauguma prognozes, taču lēš, ka Lietuvas ekonomikā gaidāma vēl straujāka izaugsme, nekā prognozēts iepriekš.

Svarīgākais