ES publiskos banku zaudējumus

Eiropas Savienības valstu vadītāji ir vienojušies publiskot banku pārbaužu rezultātus, kas parādītu ES valstu banku stabilitāti un palīdzētu atjaunot investoru uzticību Eiropas finanšu tirgiem.

Lai arī finanšu tirgos valda noskaņojums, ka Spānija pēc Grieķijas varētu būt nākamā valsts, kas prasa ārvalstu finanšu palīdzību, ES valstu līderi šodien uzsvēra, ka uztraukuma nav.

Francijas prezidents Nikolā Sarkozī paziņoja, ka Eiropas Centrālajai bankai un Eiropas Komisijai ir līdzīgs viedoklis, ka Spānijas situācija bažas nerada un Spānijas varasiestādes spēs situāciju atrisināt.

Doma, ka banku pārbaužu rezultāti par to stabilitāti un iespējamajiem riskiem ir jāpublisko, ir atbalstīta, jo šādā veidā būtu iespējams nomierināt investorus, kas ir nobažījušies, ka gadījumā, ja ekonomiskā situācija pasliktināsies un nekustamo īpašumu cenas turpinās kristies, bankas cietīs smagus zaudējumus.

Spānijas premjerminists Hosē Luiss Rodrigess Sapatero pēc tikšanās sacīja, ka pārbaužu rezultāti parādītu, ka „mūsu finanšu institūcijas tiek pienācīgi pārraudzības un tās efektīvi darbojas”.

Svarīgākais