Aizsardzības ministrija par Microsoft licencēm maksās vairāk nekā 800 tūkstošus latu

© AFP

Aizsardzības ministrija (AM) tērēs 807 604 latus "Microsoft" programmatūras lietošanas licenču nomai.

Kā liecina Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) interneta mājaslapā pieejamā informācija, līgumu par šādu summu AM plāno slēgt ar programmatūras izplatīšanas, izstrādes un konsultāciju sabiedrību SIA "DPA". Sarunu procedūru organizēja Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centrs.

Kā aģentūru LETA informēja AM Preses nodaļas pārstāve Dace Kundrāte, "Microsoft" licenču nomas līgums ir slēgts, ņemot vērā 2005.gada 2.februārī Prāgā noslēgto Latvijas, "Microsoft Corporation" un SIA "Microsoft Latvia" līgumu - "Līgums par "Microsoft" informācijas tehnoloģiju izmantošanu Latvijas publiskajā sektorā".

Līguma darbības termiņš saistībā ar informācijas tehnoloģiju (IT) sistēmu "dzīves ciklu" tiks slēgts uz trim gadiem.

Līgums nosaka maksimālo pieļaujamo līguma summu, bet reāli summa, kuru maksās aizsardzības resors, ir par faktiski izmantoto licenču skaitu. IUB mājaslapā publicētā summa ir kopējā maksimāli iespējamā summa trīs gados, šā gada maksājums nepārsniegs 247 052 latus. Nākamo gadu maksājumi tiks aprēķināti atbilstoši reāli nepieciešamajam licenču skaitam, līdz ar to reālās izmaksas parasti ir zemākas nekā plānotās, skaidro AM Sakaru un informācijas tehnoloģijas departamenta speciālisti.

Aizsardzības resora IT infrastruktūrā tiek izmantota dažāda veida programmatūra, tostarp arī atvērtā koda programmatūra. Vienlaikus AM norāda, ka atvērtā koda programmatūra nenozīmē, ka tā ir bezmaksas programmatūra, jo arī šīs programmatūras izmantošanu nosaka licenzēšanas līgums. Līgums paredz izmantot Prāgā noslēgtā līguma priekšrocības, kas ļauj samazināt "Microsoft" programmatūras ekspluatācijas izmaksas.

Līgums paredz iespēju maksāt tikai par to programmatūras apjomu, kura reāli tiek izmantota. AM IT speciālisti atzīmē, ka Prāgas līgums nodrošina "Microsoft drošības sadarbības programma valdībai" bezmaksas piekļūšanu izejas kodiem un regulāru informāciju par "Microsoft" programmatūras produktu drošību. AM IT speciālisti sadarbojoties un plāno turpināt sadarboties ar dažādiem programmatūras izstrādātājiem, cenšoties izmantot gan atvērtā koda, gan bezmaksas programmatūru, kura atbilst prasībām un samazina IT izmaksas.

AM vērš uzmanību, ka līgums nosaka programmatūras īri, nevis iegādi īpašumā. Tādējādi AM jebkurā brīdī var aizstāt maksas programmatūru ar bezmaksas, lietderīgi izmantojot finanšu līdzekļus. Šī apstākļa dēļ plānotā maksimālā līguma summa var netikt izmantota pilnībā un reālā līguma summa var būt mazāka.

AM programmatūras izvēlē tiek ņemti vērā sistēmu izstrādātāju un partneru ieteikumi un pieredze, kā arī savstarpēji saistīto IT sistēmu savietojamības prasības, piemēram, savietojamība ar NATO sistēmām.

Pasūtītājs līguma īstenošanas gaitā izmanto Prāgas līgumā noteikto atbalstu izglītības iestādēm un darbinieku apmācībām informācijas tehnoloģiju jomā. AM, pateicoties līgumam, izmanto izglītības iestāžu programmu atlaides, kā arī uzlabo Nacionālo bruņoto spēku mācību iestāžu apmācības programmu kvalitāti atbilstoši "Microsoft" sertifikācijas prasībām, tādējādi samazinot izmaksas, kuras ir saistītas ar AM darbinieku apmācību "Microsoft" sertificētos mācību centros, norāda AM.

Svarīgākais