Mazāk nekā piektdaļa iedzīvotāju pēkšņas turības gadījumā sāktu uzņēmējdarbību

Tikai 18% Latvijas iedzīvotāji liela mantojuma saņemšanas gadījumā būtu gatavi sākt uzņēmējdarbību, bet lielākā daļa cilvēku naudu iztērētu dažādiem pirkumiem, liecina jaunākā Eiropas Komisijas socioloģisko pētījumu centra "Eurobarometer" aptauja.

Atbildot uz jautājumu, kā tiktu tērēts negaidīti saņemts liels mantojums, 27% iedzīvotāju norāda, ka tiktu nopirkta māja vai atmaksāts kredīts. Tikpat liels iedzīvotāju skaits mantojumu tērētu, nopērkot jau sen kārotas lietas.

Vienlaikus tikai 18% iedzīvotāju būtu gatavi sākt uzņēmējdarbību, bet 19% mantojumā saņemto naudu vēlētos uzkrāt.

Līdzīga situācija vērojama arī vidēji Eiropas Savienībā (ES). Visbiežāk šādā situācijā uzņēmējdarbību izvēlētos sākt rumāņi, bet visretāk - dāņi.

Latvijā nekad pat domājuši par uzņēmējdarbības sākšanu nav 45% iedzīvotāju. Vienlaikus 24% šādu iespēju apsver, bet 19% sper soļus, lai sāktu savu biznesu vai arī ir jau to izdarījuši.

Vislielākās bailes sākt uzņēmējdarbību Latvijas iedzīvotājiem sagādā iespēja bankrotēt, ienākumu nenoteiktība un risks zaudēt savu īpašumu. Līdzīgas bažas vērojamas arī citās ES dalībvalstīs.

Vienlaikus latvieši visbiežāk ES jeb 92% gadījumu piekrīt viedoklim, ka viņiem sākt uzņēmējdarbību traucē finansiāla atbalsta trūkums. 77% kā iemeslu min sarežģītās administratīvās procedūras un 34% - grūti pieejamo informāciju par uzņēmējdarbības sākšanu.

Par traucēkli kļūšanai par uzņēmēju Latvijā ir arī izglītība. Mūsu iedzīvotāji ierindojas pēdējā vietā starp ES dalībvalstīm, tikai 16% gadījumu paužot pārliecību, ka iegūtā izglītība skolā ieinteresējusi viņus kļūt par uzņēmējiem.

Aptauja Latvijā tika veikta no pagājušā gada 11.decembra līdz 15.decembrim, un tajā piedalījās 504 respondenti.

Svarīgākais