Latvijā uzskata, ka uzņēmēji ekspluatē citus

Vairāk nekā puse jeb 54% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka uzņēmēji mūsu valstī ekspluatē citu cilvēku darbu, liecina jaunākā Eiropas Komisijas socioloģisko pētījumu centra "Eurobarometer" aptauja.

12% iedzīvotāju par šādu viedokli ir pilnībā pārliecināti, bet 42% tam piekrīt. Vienlaikus 35% respondentu šim viedoklim nepiekrīt un 8% - nepiekrīt pilnībā.

Latvijas sabiedrības viedoklis par uzņēmējiem un viņu attieksmi pret darba spēku, salīdzinot ar 2007.gadā veiktu līdzīgu aptauju, nav būtiski mainījies. 2007.gadā uzņēmējus kā darba spēka izmantotājus Latvijā vērtēja puse jeb 50% iedzīvotāju.

Vidēji Eiropas Savienībā uzņēmējus kā citu cilvēku darba ekspluatatorus uztver nedaudz mazāks skaits iedzīvotāju jeb 49%. Visbiežāk Eiropā šādam viedoklim piekrīt lietuvieši, bet visretāk - dāņi.

Vienlaikus 95% Latvijas iedzīvotāju piekrīt apgalvojumam, ka uzņēmēji rada sabiedrībā darba vietas, 84% - rada jaunus un noderīgus pakalpojumus un produktus, bet 50% iedzīvotāju uzskata, ka uzņēmēji domā tikai par savu kabatu.

Kopumā nedaudz vairāk nekā puse jeb 51% Latvijas iedzīvotāju domā, ka uzņēmēju tēls sabiedrībā ir drīzāk pozitīvs, 37% uzņēmējus vērtē neitrāli, bet 6% - drīzāk negatīvi.

Aptauja Latvijā tika veikta no pagājušā gada 11.decembra līdz 15.decembrim, un tajā piedalījās 504 respondenti.

Svarīgākais