Saistību izpildes ierobežojumi Parex bankai pagarināti līdz gada beigām

© skatiens

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome šodien nolēmusi līdz šā gada 31.decembrim pagarināt AS "Parex banka" noteiktos saistību izpildes ierobežojumus.

Kā ziņots, Ministru kabinets un FKTK lēmumu par saistību izpildes ierobežojumu noteikšanu "Parex bankai" pieņēma 2008.gada 1.decembrī, drīz pēc bankas nonākšanas valsts kontrolē.

FKTK biroja vadītāja Anna Dravniece. uzsver, ka šodien FKTK padome esot ņēmusi vērā valsts veiktos pasākumus bankas stabilitātes nodrošināšanā un finansiālo rādītāju uzlabošanā. Tāpat, izvērtējot "Parex bankas" finansiālo stāvokli, komisija secinājusi, ka banka ir ievērojusi likviditātes rādītāju kopš 2009.gada novembra, nav vērojama strauja naudas līdzekļu aizplūšana, kā arī bankas kapitāla pietiekamības rādītājs uz šā gada 30.aprīli bijis 9,25%.

Lai nepieļautu neprognozējamu naudas līdzekļu aizplūšanu no "Parex bankas", tādējādi saglabājot mērenas noguldījumu izmaiņas, kas nodrošinātu bankas darbības stabilitāti un maksātspēju un neapdraudētu sekmīgu restrukturizācijas plāna īstenošanu, FKTK uzskata, ka "Parex bankai" noteikto saistību izpildes ierobežojumu termiņš ir pagarināms un ierobežojumi atstājami negrozīti.

Komisija arī uzskata, ka pašlaik Saeimā steidzamības kārtībā izskatāmie priekšlikumi par banku restrukturizācijas tiesisko regulējumu rada papildus risku neprognozētai naudas līdzekļu aizplūdei no "Parex bankas", kas savukārt ietekmētu bankas darbības stabilitāti un maksātspēju.

Dravniece akcentē, ka lēmumā noteiktā saistību izpildes ierobežojumu termiņa pagarināšana ļaus nodrošināt stabilu "Parex bankas" darbību, attiecīgi nodrošinot valsts intereses, atgūstot bankai sniegto finansiālo atbalstu.

Komisijai ir tiesības pagarināt ierobežojumu darbības laiku līdz komercdarbības atbalsta bankai sniegšanas beigām. FKTK skatījumā, šis lēmums ir samērīgs un ir attaisnojams ar valsts līdzšinējo atbalstu "Parex bankas" finanšu rādītāju uzlabošanā un stabilitātes nodrošināšanā, kā arī ar ievērojamu sabiedrības ieguvumu - finanšu sistēmas stabilitātes nodrošināšanu, salīdzinot ar "Parex bankas" klientu interesēm īstermiņā.

"Ņemot vērā to, ka valsts ir ieguldījusi "Parex bankā" ievērojamus finanšu resursus un šā lēmuma publiska nepieejamība varētu negatīvi ietekmēt sabiedrības uzticību bankas maksātspējai un spējai sniegt kvalitatīvus finanšu pakalpojumus nākotnē, FKTK uzskata, ka šis lēmums daļā, kas nav ierobežotas pieejamības informācija, ir publiskojams," skaidro Dravniece.

Patlaban bankai ir atļauts veikt debeta operācijas, tostarp ar internetbanku, bankomātiem un skaidrā naudā, bankas klientiem, uz kuru attiecas ierobežojumi fiziskām personām ne vairāk kā 35 000 latu apmērā kalendārajā mēnesī.

Bankai noteikts aizliegums veikt debeta operācijas klientiem juridiskām personām, ja šīs operācijas nav paredzētas saimnieciskās darbības veikšanai. Izņēmums ir valsts un pašvaldību iestādes un valsts un pašvaldību uzņēmumi.

Savukārt minētajām operācijām saimnieciskās darbības veikšanai juridiskām personām ir noteikti šādi ierobežojumi - 35 000 latu (ar darbinieku skaitu līdz 10) un 350 000 latu (ar darbinieku skaitu no 11 līdz 250) kalendārajā mēnesī.

Uzņēmumu noguldījumu palielinājumiem pēc pagājušā gada 8.jūnija netiek veikta saimnieciskās darbības kontrole un nav debeta operāciju ierobežojumu. Ierobežojumi attiecas uz tiem noguldījumiem, kas atradās bankā līdz 2008.gada 1.decembrim.

"Parex banka" ir gandarīta par FKTK novērtējumu bankas darbībai, secinot, ka bankā ir veikta virkne būtisku pasākumu, lai stabilizētu uzņēmuma darbību un nodrošinātu likumā noteikto normatīvo prasību ievērošanu, kā rezultātā bankas darbības rādītāji turpina uzlaboties, aģentūru LETA informēja bankas korporatīvo komunikāciju vadītāja Inga Saleniece.

Banka ir apmierināta arī ar FKTK lēmumu arī turpmāk pakāpeniski atvieglot bankai noteiktos saistību izpildes ierobežojumus, šoreiz nosakot būtiskus atvieglinājumus saistībā ar bankas administratīvo funkciju uzraudzību. Pašlaik FKTK noteiktie ierobežojumi ir saistoši vien aptuveni 0,05% bankas klientu, un to skaits un ierobežoto līdzekļu apjoms turpina samazināties.

Šobrīd notiek darbs pie "Parex bankas" restrukturizācijas, kas paredz izveidot jaunu banku, kas bankas klientiem radīs vairākas priekšrocības.

Kā ziņots, valdība starptautiskajiem aizdevējiem, iespējams, ir apsolījusi neieguldīt papildus līdzekļus "Parex bankas" sadalīšanā un nodrošināt, ka labumu no šī procesa negūst bankas bijušie akcionāri, liecina aģentūras LETA rīcībā esošais vēstules projekts Starptautiskajam Valūtas fondam (SVF).

Dokumentu šonedēļ pieņēma valdība, un, kamēr to nav apstiprinājuši aizdevēji, tā noslēguma teksts no Latvijas oficiālo institūciju puses pagaidām gan tiek turēts slepenībā.

Aģentūras LETA rīcībā esošie dokumenti liecina, ka Latvija apņemas ieviest "Parex bankas" restrukturizācijas plānu, tiklīdz to apstiprinās Eiropas Komisija. Plāns paredz pārvietot jaunā bankā visus tā dēvētos labos pamatdarbības aktīvus un dažus nepamatdarbības aktīvus, kā arī prioritārās saistības, tostarp visus neapgrūtinātos klientu noguldījumus, bet atlikušie aktīvi un saistības paliks esošajā bankā.

Ekonomika

Valdība otrdien atbalstīja Finanšu ministrijas (FM) ir sagatavoto Solidaritātes iemaksas likumprojektu, kas noteiks pienākumu Latvijā reģistrētām kredītiestādēm un citu valstu kredītiestāžu filiālēm turpmākos trīs gadus veikt solidaritātes iemaksu.