ES finanšu ministri atbalsta Igaunijas uzņemšanu eirozonā 2011.gadā

Eiropas Savienības (ES) finanšu ministri pauduši atbalstu Igaunijas uzņemšanu eirozonā 2011.gadā, neņemot vērā Eiropas Centrālās bankas (ECB) brīdinājumu par iespējamajiem šī soļa riskiem.

Pirmdien atbalstu Igaunijai pauda eirozonas 16 dalībvalstu finanšu ministri, bet otrdienas sanāksmē par Igaunijas uzņemšanu eirozonā nobalsoja arī visu 27 ES valstu finanšu ministri. "Igaunija 2011.gada 1.janvārī kļūs par eirozonas 17.dalībvalsti," vēlu pirmdienas vakarā paziņoja Luksemburgas premjerministrs Žans Klods Junkers, kurš vadīja eirozonas finanšu ministru ikmēneša tikšanos Luksemburgā.

Igaunijas politika ir orientēta uz "strukturālo reformu ieviešanu, finanšu disciplīnas ievērošanu, finanšu stabilitātes saglabāšanu un izvairīšanos no nelīdzsvarotības rašanās", norādīja Junkers. Kā jau ziņots, Eiropas Komisija (EK) 12.maijā rekomendēja Igaunijas uzņemšanu eirozonā 2011.gada 1.janvārī.

EK un Eiropas Centrālās bankas (ECB) kopīgajam ziņojumam ir rekomendējošs raksturs Eiropas Savienības Padomei, kas šo jautājumu skatīs jūlijā. Savukārt 2.jūnijā atbalstu Igaunijas uzņemšanai eirozonā jau paudusi Eiropas Parlamenta (EP) Ekonomikas un monetārā komiteja. Ja ES dalībvalstis šo priekšlikumu atbalsīs, Igaunija kļūs par 17.eirozonas valsti un pirmo Baltijas valsti, kurā tiks ieviests eiro.

Tā būs arī piektā no valstīm, kas Savienībai pievienojās 2004.gadā un kas līdz šim pārgājušas uz eiro: 2007.gadā šo valūtu ieviesa Slovēnija, 2008.gadā - Kipra un Malta, 2009.gadā - Slovākija.

Kaut arī Igaunijas ekonomika 2009.gadā piedzīvoja lejupslīdi 15% apmērā, iepriekšējos gados ieturētā konservatīvā fiskālā politika Igaunijas finansēm nodrošināja daudz labāku stāvokli nekā citās Baltijas valstīs un arī vairumā eirozonas valstu.

Igaunijas budžeta deficīts 2009.gadā bija 1,7% no IKP, stabili iekļaujoties Māstrihtas kritēriju 3% robežās, bet valdības sektora parāds bija 7,2% apmērā, kas ir zemākais līmenis visā ES.

Svarīgākais