Minimālā alga - 180 lati būs arī nākamgad

© Dāvis Valbaks, f64

Minimālā alga valstī arī nākamgad būs 180 lati, šodien nolēma valdība.

Priekšlikumu saglabāt minimālās darba algas apmēru nemainīgu valdībā iesniedza Labklājības ministrija, un šai pozīcijai piekrita arī Finanšu ministrija.

Valdība arī uzdeva Labklājības ministrijai izstrādāt un līdz 2010.gada 1.decembrim iesniegt valdībā jaunu kārtību, kādā turpmāk nosakāma un pārskatāma minimālā mēneša darba alga.

Iepriekš par to, ka minimālā alga netiek pārskatīta, vienojās arī Nacionālās trīspusējās sadarbības padome (NTSP), vienlaikus gan sociālie partneri uzstāj uz ar nodokļiem neapliekamā minimuma palielinājumu, par ko tiks diskutēts darbā pie nākamā gada budžeta.

Valdības iepriekš akceptētā koncepcija "Par minimālo darba algu" paredz septiņu gadu (2004-2010) pārejas periodā minimālās mēneša darba algas paaugstināšanu līdz 50% no strādājošo mēneša vidējās bruto darba samaksas par iepriekšējo gadu.

Saskaņā ar noteikumiem minimālā mēneša darba alga 2010.gadā ir jānosaka 50% apmērā no Finanšu ministrijas prognozētās strādājošo mēneša vidējās bruto darba samaksas par iepriekšējo gadu.

Patlaban Ministru kabineta 2008.gada 23.septembra "Noteikumi par minimālo mēneša darba algu un minimālo stundas tarifa likmi" paredz, ka valstī minimālā mēneša darba alga ir 180 lati un minimālā stundas tarifa likme ir 1,083 lati.

Svarīgākais