SVF: Kreditēšanas bums veicinājis nabadzību Austrumeiropā

Kreditēšanas bums laika periodā no 2003. līdz 2006.gadam jaunajās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs veicinājis nabadzību, uzskata Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) eksperti.

SVF eksperti uzskata, ka bez piedzīvotā kreditēšanas buma nabadzība Baltijas un Balkānu valstīs būtu izplatījusies mazākā mērā.

Fonda darba dokumentā norādīts, ka ārvalstu banku aktīvā darbības izvēršana pārpludināja Austrumeiropas valstis ar pieejamu finansējumu, tādējādi radot nelīdzsvarotību, kas bija ievērojami lielāka par to, kas bija vērojama pirms Āzijas finanšu krīzes pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados.

SVF eksperti norāda, ka valstīs, kurās tika reģistrēta straujākā kreditēšanas apjoma izaugsme, tika arī fiksēta mazākā vidējā ekonomikas izaugsme.

Lai arī kreditēšanas bums veicināja strauju ekonomikas izaugsmi, bumam sekojošais kritums bija tiek liels, ka vidējā ekonomikas izaugsme laika periodā no 2003. līdz 2010.gadam kreditēšanas uzplaukumu piedzīvojušajās valstīs bija mazāka nekā valstīs, kuras kreditēšanas bumu nepiedzīvoja.

Tādējādi Baltijas ekonomikas piedzīvoja lielāku samazinājumu nekā, piemēram, Čehija vai Slovākija.