"The Financial Times": Viltotā SVF vēstule liecina par dažu cilvēku ieinteresētību lata devalvācijā

Viltotas Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) vēstules parādīšanās Latvijā ļauj secināt, ka daži cilvēki ir ieinteresēti alternatīva kursa virzīšanā, raksta britu finanšu laikraksts "The Financial Times" (FT).

Laikraksts norāda, ka situācija, kad SVF nākas kā viltojumu noraidīt kādu fondam piedēvētu vēstuli, ir "viens no fonda visneparastākajiem paziņojumiem".

"Šis viltojums liek domāt, ka daži cilvēk vēl joprojām cenšas virzīt alternatīvu kursu, pat izmantojot nedzirdētas metodes," raksta FT.

Kā jau ziņots, aģentūras LETA rīcībā no valsts politiskajām aprindām nonākusi it kā SVF vadītāja Dominika Štrausa-Kāna parakstītas vēstule kopija, kurā tiek pausts, ka Latvijai jārisina jautājumi, kas ir saistīti ar lata "mini devalvāciju", un savlaicīga lēmuma pieņemšana ilgtermiņā atbilstu visu pušu interesēm.

Šīs vēstules saturs liecina, ka tā varētu būt atbilde kādam Latvijas politiķim. Kopijā adresāts ir aizkrāsots. Taču SVF Latvijas pārstāvniecībā aģentūrai LETA apgalvoja, ka šī vēstule ir viltota un tā neatspoguļo SVF viedokli.

Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) un Eiropas Komisija (EK) nav mainījusi savu pozīciju un atbalsta Latvijas valdības izvēlēto ekonomisko programmu, kas balstās uz pašreizējā valūtas kursa saglabāšanu un iekļaušanos eirozonā, aģentūrai LETA paziņoja SVF Latvijas pārstāvniecībā.

No SVF pārstāvju sniegtās atbildes izriet, ka SVF eksperti pēdējā laikā neesot diskutējuši par to, vai Latvijai ir nepieciešams atgriezties pie jautājuma par lata devalvāciju, kā arī par to, kādu pozitīvu vai negatīvu ietekmi tas atstātu uz valsts tautsaimniecību.

SVF pārstāvniecībā Latvijā uzsver, ka patlaban starptautisko aizdevēju misija ar Latvijas valdību strādā pie tā, kā aizsargāt nabadzīgākos iedzīvotājus recesijas laikā, taču SVF redzot skaidras zīmes, ka ekonomika stabilizējas un izvēlētā stratēģija strādā.

Ekonomika

Kādus auto izvēlas Latvijas iedzīvotāji? Kāds ir mašīnu vidējais vecums? Un kas attur iegādāties šobrīd plaši popularizētos elektroauto, kuru iegādi atbalsta arī valsts? Atbildes uz šiem jautājumiem sniedz nesen veikts pētījums, vēsta TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.

Svarīgākais