Zemenes šogad dārgākas

Latvijā audzētas zemenes Rīgas tirgos šobrīd maskā no 8 līdz 10 latiem kilogramā. Lai gan no Spānijas un Grieķijas atvestās ir aptuveni trīs reizes lētākas nekā vietējās, to cena tomēr ir augstāka nekā pērn šajā pašā laikā.

Vidzemes tirgū vietējās zemenes vakar maksāja no 8 līdz 10 latiem. Tās uz Rīgu bija atvedusi zemnieku saimniecība Salnāji no Jelgavas rajona. Spānijā un Grieķijā augušās zemenes Rīgas Centrāltirgū un Vidzemes tirgū vakar maksāja no 2,80 līdz 3,60 latiem kilogramā. Lielākoties agrās zemenes pārdod iefasētas kārbiņās pa 500 gramiem, 300 gramiem vai 250 gramiem, jo tādā gadījumā cena par iepakojumu vismaz vizuāli izskatās pircējiem draudzīgāka.

Reibinoši smaržojošas zemenes var nopirkt arī lielveikalos. Rimi lielveikalos tās pārdod jau kopš maija sākuma. "Šobrīd tirgojam Spānijas zemenes, kolīdz ienāksies vietējā raža, tirgosim Latvijas zemenes," Neatkarīgajai stāstīja Rimi Latvia mārketinga un sabiedrisko attiecību vadītāja Zane Eniņa. Salīdzinoši augsto cenu – 250 gramu iepakojumā zemenes maksā 1,58 latus – viņa skaidroja ar augstajām zemeņu cenām Eiropā, ko ietekmējuši plūdi.

Maxima lielveikalos var nopirkt Spānijā audzētas zemenes iefasētas pa 250 gramiem kārbiņā. Zemenes šādā iepakojumā maksā 99 santīmus. Arī veikalos Maxima vēlāk, kad zemeņu sezona sāksies arī Latvijā, varēs nopirkt vietējās ogas, Neatkarīgajai solīja Maxima Latvija preses sekretārs Ivars Andiņš.

To, vai augļi un ogas, tajā skaitā zemenes, tiek tirgoti, nemaldinot par izcelsmes valsti patērētājus, pastiprināti kontrolē Pārtikas un veterinārais dienests (PVD). Nav noslēpums, ka vislabprātāk iedzīvotāji iegādājas vietējās ogas un daži tirgotāji mēģina no tālienes atvestās ogas pārdot kā Latvijā audzētas. Tā kā zemeņu sezona tikai tagad sākas, tad pagaidām PVD inspektori nav konstatējuši būtiskus pārkāpumus saistībā ar izcelsmes valsts norādīšanu zemeņu tirdzniecībā.

Pārtikas un veterinārais dienests pārtikas produktu izcelsmi nosaka, pārbaudot preču pavaddokumentus, kā arī salīdzinot, vai pavaddokumentos norādītā izcelsmes valsts sakrīt ar marķējumā norādīto, Neatkarīgajai stāstīja Pārtikas un veterinārā dienesta Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere.

Veicot pastiprinātu svaigu dārzeņu un augļu izcelsmes kontroli, laika posmā no 12. aprīļa līdz 21. maijam PVD inspektori ir pārbaudījuši 794 pārtikas tirdzniecības uzņēmumus un 310 uzņēmumos konstatējuši dažādus, ne tikai ar pārtikas produktu izcelsmi saistītus, pārkāpumus. 10,1% uzņēmumu, kuros tika konstatēti pārkāpumi, inspektori konstatējuši, ka svaigu augļu un dārzeņu pavaddokumentos izcelsmes valsts nemaz nav norādīta, savukārt 2,8% no uzņēmumiem, kuros tika konstatēti pārkāpumi, inspektori konstatējuši, ka fasētu svaigu augļu un dārzeņu marķējumā nav uzrādīta to izcelsmes valsts.

Svaigu augļu un dārzeņu pārbaudes tiek veiktas arī, sadarbojoties ar Valsts ieņēmumu dienestu. Šo pārbaužu laikā no tirdzniecības izņemti 1614 kilogrami un 15 kastes augļu un dārzeņu, jo tiem nebija nosakāma izcelsme – tirdzniecības darbinieki nevarēja uzrādīt pavaddokumentus. Pārsvarā no tirdzniecības izņemti apelsīni, melones, bumbieri, gurķi, ananasi, kāposti, citroni un paprika.

Zemeņu cenas, Ls/kg

2008. gada 27. maijā 2009. gada 30. maijā 2010. gada 28. maijā

Vietējās Rīgas tirgos – 3,00–12,00 8,00–10,00

Importa Rīgas tirgos 1,50–3,60 1,20–4,00 2,80–3,60

Vidējā cena Rīgas lielveikalos maijā 3,15 2,85–3,94 3,96–6,32

Svarīgākais