Investori vēlas stabilitāti

Ārvalstu investori un Latvijas valdība vakar vairākas stundas diskutēja par Latvijas makroekonomisko situāciju, nodokļu politiku, ēnu ekonomiku un citiem jautājumiem.

Latvijas valdības un Ārvalstu investoru padomes augsta līmeņa tikšanās tiek organizēta kopš 1999. gada. Vakar notika četrpadsmitā šāda līmeņa sanāksme. Ārvalstu investori uzklausīja Latvijas vadošās amatpersonas un izteica savus priekšlikumus. Piemēram, nodokļu jomā ārvalstu investori piedāvāja pasākumu kopumu, kas paredz pārskatāmas un stabilas nodokļu sistēmas izveidošanu, publiskā sektora izdevumu pārredzamības palielināšanu, striktāku nodokļu iekasēšanas principu ieviešanu. Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL) uzsvēra, ka jau patlaban tiek diskutēts par priekšlikumiem nodokļu sloga pārnešanai no nodokļiem darbaspēkam uz nodokļiem patēriņam un nekustamajam īpašumam.

Ministru prezidents minēja, ka Latvija ar savu īstenoto reformu pieredzi ir kļuvusi par piemēru citām Eiropas valstīm, jo aizvien vairāk dažādos starptautiskos forumos izskan apliecinājumi, ka iekšējā devalvācija, kas ir politiski un sociāli sāpīga, tomēr ir īsākais ceļš ekonomiskās krīzes pārvarēšanai, īpaši eirozonas valstīs.

Nokia viceprezidents, bijušais Somijas premjerministrs Esko Aho atgādināja, ka savulaik arī Somija pārdzīvojusi krīzi un spējusi pēc tam sekmīgi attīstīties.

Viņaprāt, krīzi var sekmīgi pārvarēt tad, ja valstī tiek nodrošināta stabila finanšu sistēma, valsts budžeta tēriņi – līdzsvaroti un izveidotas tautsaimniecības attīstību veicinošas programmas. Pēc E. Aho vērtējuma, Latvija šajās lietās virzās samērā labi uz priekšu. Viņš gan brīdināja, kā saka Somijā, "neēst sēklas kartupeļus", proti, negriezt līdzekļus zinātnei, izglītībai, pētniecībai.

Pēc GE Money Bank mātesuzņēmuma General Electric Ziemeļu reģiona prezidenta Hana Enoksona stāstītā, tikšanās laikā pārrunāti arī ēnu ekonomikas jautājumi, tajā skaitā uzklausīts valdības paveiktais un plānotais ēnu ekonomikas apkarošanai.

Lai Latvijai pēc pāris gadiem nebūtu jāsaskaras ar darbaspēka emigrācijas negatīvajām sekām valsts tautsaimniecībā, ārvalstu investori izteica nepieciešamību veicināt jaunu darba vietu rašanos, īpašu uzmanību veltot jauniešu bezdarbam un ilgstoši nenodarbināto cilvēku lokam. Ārvalstu investori ierosināja šīm bezdarbnieku grupām piemērot īpašus nodokļu atvieglojumus, tādējādi mudinot jauniešus sākt darba gaitas un motivējot ilgstošos bezdarbniekus atgriezties darba tirgū. Tāpat investori rosināja veicināt jaunu uzņēmumu radīšanu un privātā sektora iniciatīvu uzņēmējdarbības atbalstam. Kā veiksmīgu piemēru šim ieteikumam investori minēja Zviedrijas risinājumu, proti, Jobs & Society konceptu.

Nākamā Latvijas valdības un Ārvalstu investoru padomes tikšanās plānota 2011. gada pavasarī.