Latvijas Banka: Mazumtirdzniecībā turpmākā attīstība būs lēna un nevienmērīga

Pēc optimisma kāpuma gada sākumā pašlaik iedzīvotāji saglabā piesardzību un nesteidz papildu ienākumus tērēt par ikdienas patēriņa precēm, pietaupot naudu rudens komunālo izdevumu apmaksai vai citiem maksājumiem, Latvijas Bankas mājaslapā norāda ekonomikas eksperte Agnese Bičevska.

Bičevskas skatījumā, cilvēku piesardzības rezultātā mazumtirdzniecības atkopšanās arī turpmāk būs lēna un nevienmērīga un, visticamāk, tuvākajā laikā atsevišķos mēnešos būs vērojams gan tirdzniecības apgrozījuma pieaugums, gan kritums.

Mazumtirdzniecības apgrozījums aprīlī salīdzinājumā ar martu, izslēdzot sezonālo ietekmi, saruka par 0,4%. Šo kritumu Latvijas Bankas ekonomiste skaidro ar nelielo iedzīvotāju noskaņojuma indeksa pasliktinājumu aprīlī, kā arī martā novēroto straujās mazumtirdzniecības izaugsmes (par 3,1%) noteikto augsto bāzi.

Saskaņā ar Latvijas Bankas aprēķiniem, izslēdzot no aprīļa mazumtirdzniecības apgrozījuma degvielas pārdošanu, tirdzniecības apjomi saglabājušies precīzi marta līmenī. Savukārt automobiļu pārdošanā, ko neiekļauj mazumtirdzniecības apgrozījuma datos, aprīlī bija 2,9% izaugsme, tādējādi, ierēķinot šo ietekmi, kopumā tirdzniecībā aprīlī būtu vērojams pieaugums par 0,2%.

Centrālās bankas ekonomistei tomēr nākas secināt, ka aprīlī fiksētās pozitīvās norises nodarbinātībā un naudas apjoma pieaugumā mazumtirdzniecības rādītājos tieši neatspoguļojas. Kā zināms, aprīlī pirmoreiz divu gadu laikā saruka reģistrēto bezdarbnieku skaits un aprīlī pastāvīgu darbu atrada rekordliels bezdarbnieku skaits - 8000, kā arī bija vērojams reģistrēto vakanču skaita pieaugums.

Kā ziņots, martā pret februāri mazumtirdzniecībā bija vērojams kāpums par 2,9%, taču aprīlī mēneša robežās atkal piedzīvots kritums.

Aprīlī pret martu pārtikas preču mazumtirdzniecības uzņēmumu apgrozījums sarucis par 1,6%. Savukārt nepārtikas preču mazumtirdzniecības uzņēmumos tas palielinājies par 0,3%.

Šā gada aprīlī, salīdzinot ar 2009.gada aprīli, pēc darba (tirdzniecības) dienu skaita izlīdzinātiem datiem salīdzināmās cenās kopējais mazumtirdzniecības apgrozījums krities par 7,6%. Lielāks apjoma samazinājums aprīlī bijis pārtikas preču grupā - par 9,1%. Nepārtikas preču tirdzniecībā apgrozījums sarucis par 6,8%.

Kā ziņots, pēc piedzīvotā pieauguma par 4% šā gada janvārī, februārī pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem salīdzināmās cenās atkal tika piedzīvots 0,9% kritums, bet martā bija vērojams pieaugums par 3,9%.

Šā gada martā, salīdzinot ar 2009.gada martu, pēc darba dienu skaita izlīdzinātiem datiem salīdzināmās cenās kopējais mazumtirdzniecības apgrozījums krities par 7,4%. Lielāks apjoma samazinājums martā bijis nepārtikas preču grupā - par 7,8%. Pārtikas preču tirdzniecībā apgrozījums sarucis par 6,7%.

Savukārt šā gada pirmajā ceturksnī salīdzinājumā ar 2009.gada ceturto ceturksni pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem salīdzināmās cenās mazumtirdzniecības apgrozījums pieaudzis par 2,5%, tajā skaitā pārtikas preču tirdzniecības uzņēmumos - par 0,7%, bet nepārtikas - par 3,5%.

Salīdzinot ar 2009.gada pirmajā ceturksni, pēc darba dienu skaita izlīdzinātiem datiem gada pirmajos trīs mēnešos apgrozījuma kritums bija 12,5%. Par 11,9% samazinājies pārtikas preču mazumtirdzniecības apjoms, savukārt nepārtikas preču mazumtirdzniecībā tas sarucis par 12,8%.

Svarīgākais