Eiropa grib veidot banku nodokli

Eiropas Savienības iekšējā tirgus komisārs Mišels Barnjē ir izteicies, ka dalībvalstīs būtu jāveido fondi, kuros uzkrāt naudu, kas varētu būt nepieciešama grūtībās nonākušu banku glābšanai.

Plāns paredz, ka bankām ir jāmaksā nodoklis, kas tiks ieskaitīts šādos fondos, lai gadījumā, ja bankām parādās finanšu grūtības, to glābšanai naudu nebūtu nepieciešams ņemt no nodokļu maksātāju kabatām.

M. Barnjē uzskata, ka šādi fondi varētu novērst turpmākas finanšu krīzes. „Es ticu principam, ka piesārņotājam ir jāmaksā par nodarīto,” sacīja M. Barnjē. „Nav pieņemami, ka nodokļu maksātājiem ir jānes banku nozares glābšanas smagums. Viņiem nevajadzētu būt glābšanas pirmajās rindās.”

Plāns arī paredz novērst situāciju, ka iemaksas šajos fondos būtu jāsedz banku klientiem. Proti, saistības ar fondiem nedrīkst būt par iemeslu, lai paceltu komisijas maksas klientiem.

Ekonomika

Vai “airBaltic” pērk lidmašīnas, lai tās izīrētu citiem? Šāds jautājums sociālajos tīklos sastopams bieži, kopš nacionālā aviokompānija paziņoja, ka no nākamā gada papildu lidmašīnas tiks izīrētas aviācijas gigantam “Lufthansa Group”. Par to, ko šis darījums nozīmē lidsabiedrībai un iedzīvotājiem, plašāk vēsta TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.

Svarīgākais