Zemnieku saeimas vadītājs: Nauda zemniekiem šai sezonai – par vēlu

© f64

Valdības piešķirtie desmit miljoni latu apgrozāmo līdzekļu programmā lauksaimniekiem priekš šā gada ir par vēlu, šodien intervijā "Neatkarīgajai" norāda Zemnieku saeimas priekšsēdētājs Juris Lazdiņš.

Lauksaimnieki savus darbus, naudas plūsmu sāk plānot jau novembrī, un decembrī, janvārī viņi vēršas bankās ar savām vajadzībām. Jau tad vērsām uzmanību uz šo problēmu, bet tobrīd risinājumu nevarēja rast. "Tagad valdība piešķīra desmit miljonus latu, bet priekš šā gada nauda nāk par vēlu," sacīja Lazdiņš, pieļaujot iespēju, ka nauda varētu palīdzēt piena lopkopības saimniecībām, jo viņiem barības sagatavošana notiek jūnijā un jūlijā.

"Graudkopim aprīlī, maijā jau jābūt skaidrībai, kur un par kādu naudu viņš iegādāsies minerālmēslus, pesticīdus, degvielu," norāda Lazdiņš. Nevarot vienoties ar bankām, lauksaimnieki nereti vēršas uzņēmumos, kas tirgo, piemēram, minerālmēslus, tās viņus kreditē, iedod uz pēcapmaksu izejvielas, par kurām viņš norēķināsies no šā gada ražas.

Lazdiņš norāda, ka lauksaimnieki nav varējuši gaidīt tik ilgi, kamēr desmit miljonus iedos, jo tā pirmie lauku darbi sen būtu nokavēti.

Pilnu interviju ar Juri Lazdiņu lasiet šodienas "Neatkarīgajā"