FM sagatavotas makroekonomiskās prognozes, tiek skaņotas ar aizdevējiem

Finanšu ministrija (FM) pagaidām nesniedz prognozes par kopbudžeta ieņēmumu apjomu 2011.gadam, jo tās vēl tiek pārrunātas ar starptautiskajiem aizdevējiem.

Kā liecina šodien izskatīšanai valdībā iesniegtie dokumenti un atbildes projekts Saeimai, FM pagaidām vēl nesniegs informāciju un prognozes par kopbudžeta ieņēmumu apjomu 2011.gadam, norādot, ka līdz 4.jūnijam Latvijā ir ieradusies starptautisko aizdevēju - Starptautiskā Valūtas fonda un Eiropas Komisijas misija, kuras ar kuru tiek pārrunātas un saskaņotas vidēja termiņa 2011.-2013.gadam sagatavotās kopbudžeta ieņēmumu prognozes.

Ministrija arī norāda, ka informācija par paredzamo budžeta ieņēmumu apjomu 2011.gadā Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijai tiks iesniegta pēc tās izskatīšanas Ministru kabinetā Vidēja termiņa makroekonomiskās attīstības un fiskālās politikas ietvara 2011.- 2013.gadam kontekstā, kas Reformu vadības grupā ir jāizskata līdz 18. jūnijam.

FM virzītais atbildes projekts Saeimai vakar vēl nebija sagatavots un pieejams koalīcijā un arī šorīt laicīgi tas ministriem vēl nebija pieejams, tāpēc jautājums tika atlikts uz nākamo nedēļu.

Tomēr, neskatoties uz to, FM ziņojums par 2011.gada valsts budžeta ieņēmumiem, kā arī ar nodokļiem saistītie jautājumi un atbildes projekts Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijai patlaban ir publiski pieejams.

Dokumentā arī norādīts, ka kopējie nodokļu ieņēmumi 2010. gada pirmajā ceturksnī veidojuši 24,3% no apstiprinātā gada plāna. Savukārt, salīdzinot ar 2010.gada pirmajā ceturksnī plānotajiem nodokļu ieņēmumiem, kopējie nodokļu ieņēmumi pārpildījušies par 4,9%.

Atbildes vēstules projektā Saeimai norādīts, ka galvenokārt nodokļu ieņēmumu plāna pārpildi veicinājusi pievienotās vērtības nodokļa ieņēmumu plāna pārpilde par 20,4% un uzņēmumu ienākuma nodokļa ieņēmumu plāna pārpilde par 16,5%.

Savukārt būtiskākā nodokļu ieņēmumu plāna neizpilde bija akcīzes nodokļa tabakas izstrādājumiem ieņēmumiem, kas nodrošināja minēto ieņēmumu izpildi tikai par 62,2% no plānotajiem ieņēmumiem.

LETA jau ziņoja, ka Finanšu ministrijas indikatīvais bāzes scenārijs paredz, ka 2010.gadā Latvijas iekšzemes kopprodukts salīdzināmajās cenās piedzīvos samazinājumu par 3,5%, liecina ministrijas valdībā iesniegtie dokumenti.

Līdz šim samazinājums tika prognozēts 4% apmērā.

Svarīgākais