ES Farmācijas grupa Saeimu aicina negrozīt Farmācijas likumu

Eiropas Savienības Farmācijas grupas (ESFG) ģenerālsekretārs Džons Čeivs Saeimai adresētajā atklātajā vēstulē aicina neveikt grozījumus Farmācijas likumā, kas stāsies spēkā 2011.gada 1.janvārī, biznesa portālu ''Nozare.lv'' informē Medikamentu informācijas centrs.

Jau ziņots, ka Farmācijas likums tika pieņemts 2001.gadā. Tajā tika paredzēti desmit pārejas gadi, lai neatbilstošos aptiekas uzņēmumus pārkārtotu atbilstoši likuma 36.panta 1.daļas prasībām, kas paredz, ka vispārēja tipa aptieku drīkst atvērt tikai farmaceits vai ar veselības ministra atļauju - pašvaldība tās administratīvajā teritorijā. Vispārēja tipa aptieka var piederēt tikai farmaceitam vai pašvaldībai.

Vēstulē teikts, ka, ņemot vērā Latvijā notiekošās diskusijas par aptieku īpašumtiesībām likuma izmaiņu kontekstā, ESFG vēlas pievērst uzmanību faktam, ka neatkarīgas aptiekas modeli atbalsta vairākas Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis. Šajās valstīs, tostarp Vācijā, Francijā, Spānijā un Itālijā, pieņemtie lēmumi liecina, ka neatkarīga, farmaceitiem piederoša aptieka ir labākais veids, kā nodrošināt profesionālu neatkarību un novērst situāciju, kurā bīstamas zāles tiek tirgotas kā parastas preces.

"Saskaņā ar mūsu datubāzē pieejamo informāciju 64% ES aptieku ir noteikts ierobežojums, ka tās drīkst piederēt tikai farmaceitam, un 80%-85% ES aptieku pieder farmaceitiem. Izņemot Latviju, mums nav zināma neviena cita ES valsts, kura plānotu atcelt aptieku īpašumtiesību ierobežojumus," teikts vēstulē.

Vēstules autors arī norāda, ka nepastāv saistība starp liberalizētu farmācijas sistēmu un zemākām recepšu vai bezrecepšu zāļu cenām. Zāļu cenām esot tendence būt atkarīgām no valdības cenu politikas. Turklāt tādā salīdzinoši mazā valstī kā Latvijā pastāvot risks, ka horizontāla un vertikāla aptieku ķēžu integrācija varētu mazināt konkurenci.

"Mūsuprāt, aptieku atvēršanas kritēriju atcelšana rada farmaceitiskās aprūpes kvalitātes mazināšanās risku, piemēram, farmaceitiem kļūst grūtāk nodrošināt pilnu zāļu klāstu, un var veicināt pārmērīgu zāļu lietošanu. Valstīs, kurās aptieku atvēršanas kritēriji ir atcelti, piemēram, Slovākijā, ievērojami pasliktinājusies dažu aptieku sniegto pakalpojumu kvalitāte. Sastopoties ar līdzīgu ekonomisko krīzi kā Latvijā, mēs saprotam, ka Grieķijas valdība nebūt neapsver liberalizāciju, bet gan stingrāku aptieku atvēršanas kritēriju noteikšanu Grieķijā," pausts vēstulē.

Kā min vēstules autors, "ESFG izprot Latvijas nopietno ekonomisko situāciju un īpaši nepieciešamību kontrolēt izdevumus smagas ekonomiskās lejupslīdes laikā, tomēr uzskatām, ka pret izmaiņām Farmācijas likumā, kas kopumā var pasliktināt farmaceitiskās aprūpes standartus, jāattiecas ļoti uzmanīgi".

ESFG ir Eiropas apvienība, kas pārstāv atvērta tipa aptieku farmaceitus. ESFG locekļi ir valstu asociācijas un atvērta tipa aptieku farmaceitu profesionālās organizācijas no 29 Eiropas valstīm. ESFG pārstāv vairāk nekā 400 000 Eiropas atvērta tipa aptieku farmaceitu.

Kā ziņots, Latvijā no 807 vispārēja tipa aptiekām farmaceits kā viens no aptiekas īpašniekiem ir 124 aptiekās, farmaceiti ir īpašnieki 87 aptiekām, farmaceiti, farmaceita asistenti, kā arī citas izglītības personas, tostarp aptiekas kolektīvi, ir īpašnieki 216 aptiekās, liecina Veselības ministrijas (VM) rīcībā esošā informācija.

Personas bez farmaceitiskās izglītības vai juridiskas personas ir īpašnieki 380 aptiekās, tai skaitā AS "Sentor Farm aptiekas" tīklā 167 aptiekās, SIA "Hansa Pharma" - 58, SIA "A Aptiekas" - 55 un SIA "Euroaptieka" - 30 aptiekās.

Ekonomika

AS "Latvenergo" kļuvis par SIA "Laflora Energy" 100 % kapitāla daļu īpašnieku, lai kūdras ražotāja SIA "Laflora" bijušajā kūdras ieguves teritorijā Kaigu purvā Līvbērzes pagastā būvētu vēja elektrostaciju (VES) ar kopējo jaudu 108,8 MW (megavati) un uzsāktu elektroenerģijas ražošanu 2026. gada jūnijā.