Būvē par trešdaļu mazāk

© Raitis Plauks, f64

Otrajā ceturksnī salīdzinājumā ar pērnā gada otro ceturksni būvniecības produkcijas apjomi samazinājušies par 32,4 procentiem (pēc darba dienu skaita izlīdzinātiem datiem salīdzināmajās cenās), liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Administratīvo ēku būvniecība un remonts samazinājušies par 41,7%, šoseju un ielu būve par 44,1%, mazumtirdzniecības un vairumtirdzniecības ēku būve par 56,4%, dzīvojamo ēku – par 71,6%, rūpniecības ražošanas ēku un noliktavu – pat par 78,3 procentiem. Savukārt tiltu un tuneļu būvniecības apjomi pieauguši par 162,1%, maģistrālo cauruļvadu, komunikācijas un spēka līniju – par 19,2%, veselības aizsardzības un sociālās nodrošināšanas ēku – par 18,3 procentiem. Salīdzinot ar šā gada 1. ceturksni pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem salīdzināmajās cenās, būvniecības produkcijas apjomi samazinājušies par 9,1%. Tai skaitā ēku būvniecības apjomi sarukuši par 20,1%, inženierbūvju – par 5,1 procentu.

Būvfirmas RBSSKALS pirmā pusgada kopējais apgrozījums sasniedzis 16,1 miljonu latu. RBSSKALS valdes priekšsēdētājs Edgars Štrauss prognozēja, ka šogad kopējais uzņēmuma apgrozījums varētu būt 30 līdz 32 miljonu latu robežās. Šobrīd uzņēmuma portfelī esot pasūtījumi par 30 miljoniem latu.

"Būvniecības apjomi sarūk. Šī tendence turpināsies. Būvniecības tirgu šobrīd var raksturot kā nervozu, nedrošu un neprognozējamu," skaidroja E. Štrauss. Tomēr, par spīti tam, uzņēmuma mērķis šajos ekonomiskajos apstākļos ir saglabāt apgrozījumu, tirgus pozīciju un savus profesionālos

darbiniekus.

RBSSKALS padomes priekšsēdētājs Māris Saukāns šo krīzes laiku uzskata arī par labu iespēju laiku. "Nākamajā pavasarī par būvniecību varēs runāt ar lielo burtu," pārliecināts ir M. Saukāns. "RBSSKALS nekad nav atteicies no izvirzītām konsekvencēm, lai arī cik slikts būtu tirgus."

Iespējamais nodokļu paaugstinājums, pēc viņa vērtējuma, ir valdības tuvredzība. "Ja nodokļi tiks vēl paaugstināti, tad šo slogu vietējie uzņēmēji neizturēs un arī investori pametīs valsti," uzsvēra M. Saukāns.

Uzņēmums meklē pasūtījumus arī ārpus Latvijas. Šobrīd aktīvi tiekot pētīts Baltijas, Krievijas un Persijas līča tirgus. Kopumā divu mēnešu laikā eksporta tirgus meklējumos M. Saukāns ir pabijis 22 valstīs.

Svarīgākais