Uzņēmumu vērtība pirmskrīzes līmenī labākajā gadījumā atgriezīsies vien pēc desmit gadiem

© skanpix

Uzņēmumu vērtība krīzes laikā varētu būt samazinājusies trīskārt, taču atgriešanās pirmskrīzes līmenī nenotiks vispār vai būs ļoti ilga darba rezultāts, sarunā ar biznesa portālu "Nozare.lv" norādīja korporatīvo finanšu konsultāciju uzņēmuma "Behrens Corporate Finance" partnere Latvijā Valērija Gapoņenko.

"Konkrētas vērtības uzņēmumam nemaz nav, jo tā ir bāzēta uz cilvēku pieņēmumiem. Pirms tam bija labi laiki un vērtība bija liela, tagad ir slikti laiki un visi prognozē, ka arī būs ļoti slikti. Tā īstā vērtība varētu būt kaut kur pa vidu," viņa pieļāva.

Kā skaidroja uzņēmumu pārdošanas un restrukturizācijas konsultante, nevar teikt, ka uzņēmumu vērtība nekad vairs neatgriezīsies pirmskrīzes līmenī, taču no tādas krīzes, kāda bija Latvijā, ātri iziet neizdosies.

"Ja nākamos desmit gadus ekonomika augs, tad, iespējams, uzņēmumu vērtība atkal būs sasniegusi savu pirmskrīzes cenu. Tomēr ekonomika visā pasaulē vēl ir trausla, tāpēc iespēja, ka viss ies tikai uz augšu, ir maza," norādīja Gapoņenko.

Saskaņā ar viņas teikto uzņēmuma vērtējums ir atkarīgs no peļņas prognozes nākamajiem 10-15 gadiem. "Pirms krīzes visi uzskatīja, ka Latvijas ekonomika ies uz augšu, un, ja bija peļņa, tad uzskatīja, ka tā ik gadu augs vismaz par 10%. Protams, tad uzņēmumu vērtība, ko gribēja pārdevējs un pircējs bija gatavs samaksāt, bija ļoti liela, jo bija bāzēta uz pieņēmumu, ka izaugsme notiks nepārtraukti. Visi uzskatīja, ka Latvijas risks ir ļoti zems," situāciju pirms krīzes skaidroja eksperte.

Taču krīzes laikā saruka uzņēmumu peļņa, kas lielā daļā gadījumu pietuvojās nullei. Arī diskonta likme Latvijas augsto risku dēļ ir palielinājusies, jo visi uzskata, ka ieguldījumi šeit ir ļoti riskanti, kas arī veicināja Latvijas uzņēmumu vērtības samazināšanos.

"Behrens Corporate Finance" ir korporatīvo finanšu konsultāciju uzņēmums, kas strādā ar Ziemeļvalstu, Baltijas, kā arī Centrālās un Austrumeiropas reģiona uzņēmumiem, konsultējot tos apvienošanās un pārpirkšanas, restrukturizācijas un uzņēmumu izpirkšanas jautājumos.

Latvijā "Behrens" darbojas kopš 2004.gada.

"Behrens" piedāvā pilna spektra pakalpojumu klāstu apvienošanās un pārpirkšanas un uzņēmumu restrukturizācijas jomā, kā arī plaša spektra finanšu un stratēģiskās vadības pakalpojumus, tai skaitā uzņēmumu izpēti un novērtēšanu, finanšu restrukturizācijas un biznesa stratēģijas izstrādi, kā arī uzņēmumu vērtēšanu pilnas vai daļējas pirkšanas un/vai pārdošanas darījumos.