Sestdien atkal protestēs pret augstajām degvielas cenām

Sestdien plkst.14 jauniešu kustība "Vienota Latvija" kopā ar saviem domu biedriem no autkolubiem "e38", "BMW club", "Mazda club", "Audi style", "AudiClub", "BavarianCar" un "Mercedes-Club.Lv" rīkos protesta akciju pret augstajām degvielas cenām.

Kā aģentūru LETA informēja organizācijas "Vienota Latvija" preses dienests, akcijas sākums paredzēts pie degvielas uzpildes stacijas (DUS) "Statoil" Rīgā, Muitas ielā, un arī pie Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas ēkas Citadeles ielā.

Protesta laikā autovadītāji ik pēc 20 minūtēm kopīgi signalizēs vairāku minūšu garumā, lai izrādītu savu attieksmi pret degvielas cenām, kā arī uzpildīs degvielu par 10 līdz 20 santīmiem.

"Kopš 1.maija protesta akcijas nekas nav mainījies un degvielas cenas vēl joprojām ir nesamērīgi augstas. Nesamērīgi augstas attiecībā pret Latvijas iedzīvotāju dzīves līmeni. Tādēļ šī protesta akcija būs daudz plašāka un pamanāmāka nekā 1.maijā. Mēs esam apzinājuši jau vairāk nekā 300 autovadītājus, kas sestdien pievienosies protestam. Ja degvielas cenas netiks samazinātas un ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL) turpinās melot sabiedrībai, tad šis būs tikai sākums daudz plašākiem protestiem visā Latvijā," izteicies "Vienotas Latvija" līderis un protesta akcijas galvenais organizators Eduards Svatkovs.

Kā ziņots, vakar tikšanās laikā ekonomikas ministrs Kampars un Latvijas Degvielu tirgotāju asociācijas pārstāvji vienojušies, ka viens no risinājumiem degvielas cenu palielināšanās jautājumā būtu vēršanās pie Eiropas Savienības (ES) komisāra konkurences jautājumos Hoakina Almunjas.

Almunjam iecerēts lūgt izvērtēt degvielas cenu samazināšanas iespējamību Eiropas līmenī. Tāpat Kampars plānojis jautājumus par degvielas cenām pārrunāt ar kolēģiem no Baltijas, Polijas un ES enerģētikas komisāru Ginteru Etingeru.

Kā intervijā Latvijas Radio skaidroja Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas padomes priekšsēdētājs Ojārs Karčevskis, degvielas cenas Latvijā kāpušas valūtas kursa un nodokļu dēļ. Degvielas cena Latvijā, neskaitot valūtas kursa svārstību ietekmi un nodokļu kāpumu, patlaban ir par diviem santīmiem mazāka nekā 2008.gadā. Dīzeļdegvielas cenas kritums esot vēl lielāks.

Valūtas kursa ietekme bijusi aptuveni 18% - dolārs audzis pret eiro, kuram piesaistīts lats. Līdzīga ietekme bijusi nodokļu kāpumam - akcīzes nodoklis pieaudzis par 18%, bet pievienotās vērtības nodoklis - no 18% līdz 21%.

Naftas cenas globālajos tirgos pakāpeniski turpina samazināties un patlaban jau ir tikai 68,73 ASV dolāri (39,18 lati) par barelu, savukārt degvielas cenas Latvijas degvielas uzpildes stacijās (DUS) ir samazinājušās tikai par nepilnu santīmu un viens litrs 95.markas degvielas "Statoil" maksā 78,9 santīmus.