Aptauja: Viena bērna uzturēšanai Rīgā ar minimālo algu nepietiek

Rīgā un Rīgas reģionā vecākiem viena bērna uzturēšanai mēnesī ir nepieciešams vairāk naudas nekā valstī noteiktā minimālā mēnešalga, noskaidrojis bērnudārzs "BeBe" interneta vidē rīkotajā vecāku aptaujā.

Aptaujas dati liecina, ka patlaban ģimenes viena bērna uzturēšanai vidēji tērē ap 153 latiem mēnesī, kas ir vairāk nekā valstī noteiktā minimālā mēnešalga uz rokas, kas ir 130 lati mēnesī.

Aptaujā respondenti norāda, ka mēnesī uz vienu bērnu pārtikai tiek tērēti vidēji 60 lati, higiēnas un medicīnas precēm - 25 lati, savukārt bērna izglītošanai - izmaksām par bērnudārzu vai skolu - 68 lati, kopā veidojot vidēji 153 latus mēnesī. Turklāt aptaujā netika vaicāts par tādam būtiskām izmaksu pozīcijām kā apģērbs, sporta un radošās nodarbības un citām lietām.

Līdz ar to, ja ģimenē abi vecāki strādā un abi saņem minimālo mēnešalgu, un saskaņā ar pēdējiem Centrālās statistikas pārvaldes datiem ceturtā daļa Latvijas iedzīvotāju saņem minimālo algu, tad vairāk nekā 50% no kopējiem ģimenes ikmēneša ienākumiem tiek tērēti viena bērna uzturēšanai.

Lai pievērstu sabiedrības, it īpaši valsts un pašvaldību atbildīgo amatpersonu, uzmanību bērnu un ģimenes lietu jautājumu nopietnākai risināšanai, aptauja tika veikta no šā gada 19.aprīļa līdz 19.maijam interneta sociālajos tīklos.

Aptaujā piedalījušies "vairāki simti" Rīgas un Rīgas apkārtnes ģimeņu, kuru apgādībā ir vismaz viens bērns.