Norāde uz tekstilizstrādājumiem "made in" kļūs obligāta

Eiropas Parlaments šodien pieņēmis rezolūciju par likumprojektu, kas maina noteikumus par ES tekstilizstrādājumu norādēm.

Norādēm par to, kur tekstilizstrādājumi ražoti, jākļūst obligātām, lai nemaldinātu patērētājus ar nepatiesiem apgalvojumiem, ka prece ražota Eiropas Savienībā. Tādas prasības

Norādes "ražots …" pašlaik Eiropas Savienības dalībvalstīs tiek izmantotas brīvprātīgi un to pielietošanas prakses ir atšķirīgas. Bet piemēram, ASV, Kanādā un Japānā, šāds marķējums ir precīzi noteikts tiesību aktos.

Lai palīdzētu patērētājiem izdarīt informētu izvēli, deputāti prasa Eiropas Komisijai divu gadu laikā iesniegt ziņojumu, un, ja nepieciešams, likumdošanas priekšlikumu, kas ieviestu izcelsmes norādes visā ES. Ziņojumam jāizpēta jautājums, vai ir jāizvirza prasības arī par kopšanas norādēm, kas pašlaik ir brīvprātīgas, kā arī veselības un drošības brīdinājumiem, piemēram, uzliesmošanas iespēju, alerģiju izraisošām sastāvdaļām.

Sākotnēji bija paredzēts, ka Parlaments lems tikai par tehniska rakstura Eiropas Komisijas priekšlikumu, kura mērķis - saīsināt laiku, kas nepieciešams jaunu šķiedru ieviešanai tirgū. Tomēr deputāti iespēju izmantoja, lai prasītu noteikt kā obligātu izcelsmes valsts norādi.

ES pašreizējās prasības par tekstilizstrādājumu norādēm saskaņo tikai šķiedru nosaukumus un norādes par šādu ražojumu sastāvu. ES apritē ir 48 šķiedru veidi: 18 dabīgie un 30 sintētiskie.