Bezdarbnieku apmācībai grib novirzīt 12,8 milj. latu no Eiropas Sociālā fonda

Lai bezdarbniekiem nodrošinātu apmācību pieejamību, valdība šodien, 18.maijā, atbalstīja Labklājības ministrijas (LM) priekšlikumu novirzīt papildus 12,8 milj. latu Eiropas Sociālā fonda (ESF) finansējuma bezdarbnieku apmācībai.

Iecerēts, ka ar ESF atbalstu tuvāko gadu laikā iespējas mācīties un celt profesionālo kvalifikāciju būs papildus aptuveni 28 tūkst. reģistrēto bezdarbnieku, informē Labklājības ministrijas Komunikācijas nodaļas sabiedrisko attiecību speciāliste Liene Zvereva.

Situācijā, kad valstī ir salīdzinoši augsts bezdarba līmenis, svarīgi iesaistīt bezdarbniekus aktīvajos nodarbinātības pasākumos, tajā skaitā arī apmācībā, kuru laikā cilvēks saņem arī finansiālu atbalstu, piemēram, stipendiju.

Arī turpmāk Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA) reģistrētie bezdarbnieki un darba meklētāji dažādās izglītības iestādēs var apgūt apmācību programmas kvalifikācijas celšanai vai pārkvalifikācijai. Līdz ar to bezdarbnieki viena līdz sešu mēnešu laikā var iegūt 1., 2., 3.līmeņa profesionālo kvalifikāciju vai apgūt profesionālo iemaņu programmu. Tāpat bezdarbnieki var apgūt formālo un neformālo izglītību. Apmācība tiek organizēta saskaņā ar darba tirgus pieprasījumu.

Apmācību laikā tiek maksāta arī stipendija 70 latu apmērā par kalendāra mēnesi, bet pēc mācību beigām cilvēks saņem profesionālo kvalifikāciju apliecinošu dokumentu vai apliecību par mācību kursa apgūšanu.

No pagājušā gada bezdarbnieki var apgūt arī 1. un 2.līmeņa profesionālo augstāko izglītību. Pasākumā iesaistītajam bezdarbniekam tiek izsniegts kupons līdz 1000 latu vērtībā izvēlētās studiju programmas apmaksai. Studiju laikā bezdarbniekam ik mēnesi tiek maksāta arī stipendija 70 latu apmērā.

Bez tam bezdarbniekiem ir iespēja iesaistīties apmācībās pie darba devēja tam vajadzīgā speciālista sagatavošanai, praktiski apgūstot darbam nepieciešamās zināšanas. Praktiskā apmācība ietver darba iemaņu un profesionālo prasmju atjaunošanu, kas ilgst ne vairāk kā trīs mēnešus, kā arī jaunu profesijas ieguvi, kuras kopējais ilgums nevar pārsniegt sešus mēnešus. Praktisko apmācību organizē, ja darba devējs uzņemas saistības pēc apmācības beigšanas pieņemt bezdarbnieku darbā un nodarbināt attiecīgajā profesijā ne mazāk kā trīs mēnešus. Iesaistoties šajā pasākumā bezdarbnieks ik mēnesi saņem stipendiju 120 latu apmērā.

Bezdarbnieku un darba meklētāju apmācībā un pārkvalifikācijā no 2010.gada līdz 2013.gadam ar ESF atbalstu plānots ieguldīt vairāk kā 31 milj. latu.

Ekonomika

Kas notiks ar šobrīd pustukšo Rīgas brīvostu un citām Latvijas ostām; vai patiesi ostās jāsāk būvēt dārgi elitārie dzīvojamie rajoni un biroju telpas; kādēļ mēs labprātīgi atsakāmies arī no sankcijām nepakļautām kravām un cik saprātīgi rīkojamies naudas pelnīšanā – “Neatkarīgās” saruna ar Rīgas brīvostas bijušo pārvaldnieku Leonīdu Loginovu.

Svarīgākais