Latvijā aprīlī joprojām lielākā gada deflācija ES

Patēriņa cenas Latvijā šā gada aprīlī, salīdzinot ar attiecīgo mēnesi pirms gada, samazinājušās par 2,8%, kas bijis vislielākais deflācijas rādītājs starp visām Eiropas Savienības (ES) valstīm, liecina otrdien publiskotie ES statistikas biroja "Eurostat" dati.

Arī šā gada janvārī, februārī un martā Latvijā bija ES lielākā gada deflācija.

Pēc iestāšanās ES 2004.gadā Latvijā vairāk nekā četrus gadus bija fiksēta savienībā augstākā inflācija, bet pēc recesijas iestāšanās inflācijas rādītāji strauji kritās un pagājušā gada oktobrī pirmo reizi tika piedzīvota gada deflācija.

"Eurostat" dati liecina, ka gada inflācija ES aprīlī pieaugusi līdz 2%, salīdzinot ar 1,9% martā. Savukārt eirozonā inflācija palielinājusies no 1,4% līdz 1,5%. Pirms gada inflācija ES bija 1,3%, bet eirozonā - 0,6%.

Visaugstākā inflācija aprīlī bijusi Ungārijā - 5,7%, Grieķijā - 4,7% un Rumānijā - 4,2%.

Savukārt pēc Latvijas nākamais lielākais cenu kritums bijis Īrijā - par 2,5%.

Patēriņa cenas Igaunijā aprīlī gada laikā pieaugušas par 2,5%, bet Lietuvā - par 0,2%.

Salīdzinot ar martu, aprīlī sešās ES valstīs gada inflācija ir samazinājusies, 17 valstīs palielinājusies un trīs valstīs nav mainījusies.

Ekonomika

Aptuveni divās trešdaļās apdzīvoto vietu, kur siltumapgādi nodrošina regulēti pakalpojumu sniedzēji, siltumenerģijas tarifi oktobrī būs zemāki nekā gadu iepriekš, liecina Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) apkopotie dati. SPRK ik nedēļu saņem siltumenerģijas tarifus vērtēšanai, tostarp ir komersanti, kuriem tarifs mainās vairākas reizes gadā. Oktobrī zemāki tarifi spēkā stāsies 34 komersantiem, bet septiņiem – pieaugs, informē SPRK.