Vienojas par nodokļiem darba devēja automašīnu izmantošanai personīgām vajadzībām

Finanšu ministrija (FM) un Valsts ieņēmumu dienests (VID) guvis "pilnīgu skaidrību par to, kā tiek piemēroti nodokļi un kā jāveic uzskaite par darba devējam piederošām automašīnām atkarībā no tā, vai darba ņēmēji tās izmantoto personīgām vajadzībām vai neizmanto", teikts FM un VID kopīgajā paziņojumā presei.

Paziņojumā norādīts, ka tad, ja darba devējam piederošā automašīna tiek izmantota personīgām vajadzībām, ir jāpalielina darbinieka ar nodokli apliekamais ienākums par konstantu gūtā labuma apmēra summu, piemēram, 40 latiem, par kuriem jānomaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN) un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) - 22,7 lati.

FM un VID arī norāda, ka gadījumā, ja dienesta auto tiek izmantots personīgām vajadzībām un gūtais labums par dienesta automašīnas izmantošanu personīgām vajadzībām tiek pieskaitīts darbinieka atalgojumam un aplikts ar IIN un VSAOI, gūtais labums 40 latu apjomā tiek uzskatīts par saimnieciskās darbības izdevumiem un nav jāapliek ar uzņēmumu ienākuma nodokli (UIN).

Tāpat gan automašīnas nolietojums, gan uzturēšanas izdevumi - degviela, tehniskā apkope un citi - uzskatāmi par saimnieciskās darbības izdevumiem, līdz ar to nav apliekami ar UIN.

Taču mēneša beigās jāveic patērētās degvielas, nobraukto kilometru un darba devēja noteikto degvielas patēriņa normu un automašīnas izgatavotājrūpnīcas norādīto pilsētas cikla degvielas patēriņa normu salīdzināšana, norāda FM un VID.

Ja atbilstoši iesniegtajiem čekiem patērētā degviela, kas vairāk nekā par 20% pārsniedz izgatavotājrūpnīcas norādīto pilsētas cikla degvielas patēriņa normu par automašīnas odometra rādījumu starpību mēneša sākumā un beigās, par pārsnieguma vērtību jāpalielina ar UIN apliekamais ienākums, teikts paziņojumā.

Ja darba devējam piederošā automašīna netiek izmantota personīgām vajadzībām, saimnieciskajā darbībā izmantotas automašīnas uzturēšanas izdevumi - degviela, tehniskā apkope un citi - arī ir uzskatāmi par saimnieciskās darbības izdevumiem, līdz ar to nav apliekami ar UIN.

Attiecībā uz pievienotās vērtības nodokli (PVN) FM un VID norāda, ka tad, ja automašīnas iegādes brīdī priekšnodoklis ir atskaitīts, tad, lietojot automašīnu privātām vajadzībām, gūtais labums no šīs automašīnas izmantošanas uzskatāms par pašpatēriņu un tā vērtība - 40 lati - līdz ar to apliekama ar PVN un atskaitītais PVN priekšnodoklis papildus nav jākoriģē. Pretējā gadījumā tiktu uzskatīts, ka iegādes brīdī ir nepamatoti atskaitīts PVN kā priekšnodoklis par automašīnas iegādi apliekamo darījumu nodrošināšanai un uzņēmumam būtu jāpiemaksā PVN.

Savukārt tad, ja automašīnas iegādes brīdī priekšnodoklis nav atskaitīts, PVN piemērošanu tas neskar, teikts paziņojumā.

Tāpat finanšu institūcijas norāda, ka attiecībā uz grāmatvedības uzskaiti un ceļazīmēm, kad darba devēja auto tiek izmantots personīgām vajadzībām, nepieciešama vienkāršota uzskaite pēc uzņēmuma vadītāja noteiktas iekšējās kārtības, nodrošinot nepieciešamo grāmatvedības uzskaiti.

Tas nozīmē, ka fiksējams automašīnas odometra rādījums mēneša pirmajā dienā un pēdējā dienā un mēnesī kopējais nobraukto kilometru skaits, kā arī patērētās degvielas apjoms un citi ar automašīnas uzturēšanu saistītie izdevumi - apdrošināšana, tehniskā apkope, automazgāšana.

Normatīvajos aktos kā obligāta prasība nav noteikta ceļazīmju izmantošana. Tāpat nepieciešams ievērot degvielas patēriņa normas.

FM un VID norāda, ka tad, ja darba devējs ar darba ņēmēju slēdz patapinājuma līgumu vai nomas līgumu par vieglā pasažieru automobiļa izmantošanu darba vajadzībām, uz to ir attiecināmi iepriekš minētie nosacījumi atkarībā no tā, vai automašīna tiek vai netiek izmantota personīgām vajadzībām.

Ja patapinātā, nomātā vai nomātā ar izpirkuma tiesībām darba devēja rīcībā esošā automašīna paralēli tam, ka tiek izmantota saimnieciskās darbības nodrošināšanai, tiek izmantota arī darba ņēmēja personīgām vajadzībām, ir jāievēro visas normatīvo aktu normas attiecībā uz nodokļu nomaksu, kas piemērojamas gadījumā, ja darba devēja automašīna tiek izmantota personīgām vajadzībām.

Ekonomika

Kas notiks ar šobrīd pustukšo Rīgas brīvostu un citām Latvijas ostām; vai patiesi ostās jāsāk būvēt dārgi elitārie dzīvojamie rajoni un biroju telpas; kādēļ mēs labprātīgi atsakāmies arī no sankcijām nepakļautām kravām un cik saprātīgi rīkojamies naudas pelnīšanā – “Neatkarīgās” saruna ar Rīgas brīvostas bijušo pārvaldnieku Leonīdu Loginovu.

Svarīgākais