Eiropas Komisija rekomendē Igauniju eirozonai

Eiropas Komisija uzskata, ka Igaunija nākamā gada janvārī būs gatava pievienoties eirozonai. Lai šī rekomendācija stātos spēkā, tā ir jāapstiprina visām 27 Eiropas Savienības dalībvalstīm.

EK ir izvērtējusi deviņu ES valstu iespējas pievienoties eirozonai, un atzinusi, ka no tām Igaunija izceļas ar to, ka pilnībā atbilst eirovalūtas ieviešanas kritērijiem. Tai skaitā Igaunijas finanšu sistēmas stāvoklis ir veselīgs, tās budžeta deficīts atbilst kritērijiem. 2009. gadā Igaunijas budžeta deficīts, par spīti IKP kritumam par 15 procentiem, bija tikai 1,7 procenti. Turpretim Igaunijas valsts parāds ir 7,2 procenti no IKP, turpretim eirozonas valstīm šis parāds vidēji ir 60 procenti, raksta BBC.

Citas izvērtētās valstis bija Latvija, Polija, Ungārija, Bulgārija, Čehija, Lietuva un Zviedrija. Ziņojumā norādīts, ka Latvijas likumdošana — it īpaši Latvijas Bankas likums — pilnībā neatbilst eirozonas prasībām. Cenu stabilitāte atbilst eiroieviešanas kritērijiem, bet daudzus citus kritērijus Latvija vēl nespēj izpildīt.

Grieķijas budžeta krīzes dēļ eirovalūtas stabilitāte pēdējā laikā gan ir nonākusi grūtībās. Eirozonas valstis sadarbībā ar Starptautisko Valūtas fondu ir izveidojusi 750 miljardu eiro stabilizācijas fondu, lai palīdzētu grūtībās nonākušām valstīm, savukārt 110 miljardus eiro aizdevuma veidā ir piešķirti Grieķijai.

Svarīgākais