Viltus spridzekļa mācība

© skanpix

A/s Kālija parks (KP) akcionāru sapulce sniedz vēl vienu mācību, kā izmantot policiju vēlamo lēmumu panākšanai.

29. aprīlī KP kļuva par kārtējo laukumu, uz kura spēkiem mērojās divi Ventspils tranzītuzņēmēju grupējumi. To pazīstamākie pārstāvji ir Šveices jurists Rudolfs Meroni vienā pusē un uzņēmējs Oļegs Stepanovs ar juristu Mārtiņu Kvēpu otrā. 29. aprīlī stepanovieši atvairīja meronistu mēģinājumu nomainīt KP amatpersonas. Jaunievedums šajā cīniņā bija zvans policijai par izsludinātās akcionāru sapulces telpās ievietotu spridzekli. Policijai uz to nācās reaģēt un tādējādi gribot negribot traucēt pasākumu. Nekāda spridzekļa Ventspils biznesa centrā nebija. Policija par maldināšanu ir sākusi kriminālprocesu, kas līdz šodienai nav novedis līdz vainīgo atklāšanai. Abi akcionāru grupējumi izmanto sašutuma paušanu par notikušo, lai dotu mājienu, ka sapulces traucētājs jāmeklē otra grupējuma rindās. Notikušais KP ļoti ieinteresējis publiskās a/s Ventspils nafta akcionārus, kuriem viena iepriekš izsludinātā sapulce tika atcelta, t.i., pārcelta. Arī tur ir vairākas īpašnieku grupas ar nozīmīgu īpatsvaru akciju kapitālā. Patlaban tās publiski sniedz atšķirīgus paziņojumus par iepriekš atceltās sapulces norises laiku.

"KP vadība un akcionāri vērtē to kā provokāciju ar mērķi "noraut" šodien izsludināto uzņēmuma akcionāru sapulci," tūlīt pēc notikušā apgalvoja Aleksandrs Niklass, kurš uzstājas O. Stepanova vārdā. "Policija neļāva iekļūt ēkā akcionāriem, jo tai esot bijis jāpārbauda, vai tiešām ēkā ir spridzeklis. Ir pamatotas aizdomas, ka tieši šajā laikā savu "sapulci" Ventspils biznesa centrā aizvadīja Oļega Stepanova grupējums," atbildēja R. Meroni pārstāvis Aivars Gobiņš.

A. Gobiņa izplatītais paziņojums ir daudz plašāks, jo tajā jāpaskaidro, kāpēc ir apstrīdams KP akcionāru sapulces lēmums, uz kura pamata Uzņēmumu reģistrs 30. aprīlī noteica KP tagadējo padomes un valdes sastāvu. Salīdzinot ar iepriekšējo sastāvu, tajā veikta nebūtiska pienākumu pārdale starp O. Stepanovam uzticamiem cilvēkiem. "Mūsu klients informēja, ka viņš šiem cilvēkiem neuzticas," Neatkarīgajai pauda jurists Daimārs Škutāns. Viņaprāt, viņš bija devies uz sapulci, lai pārstāvētu KP akciju kapitālu aptuveni 9/10 apmērā, kas dotu tiesības pieņemt jebkuru lēmumu par izmaiņām uzņēmuma vadītāju sastāvā. Tomēr sastapšanās ar policiju u.c. šķēršļiem aizkavēja šāda lēmuma pieņemšanu, līdz izrādījās, ka citi cilvēki pieņēmuši pavisam citus lēmumus. "Likums paredz, ka akcionāru sarakstu sastāda uzņēmuma valde," šīs citas sapulces dalībnieku tiesības pārstāvēt lemttiesīgo akcionāru vairākumu Neatkarīgajai pamatoja A. Niklass. D. Škutāna pretenzijas, ka KP gandrīz vai pilnībā pieder viņa pārstāvētām firmām, A. Niklass noraidīja ar citātu no Ventspils domes priekšsēdētāja Aivara Lemberga teiktā, ka Šveices advokāts atgādinot ļoti populāro literāro tēlu Ostapu Benderu.

D. Škutāns solīja sūdzēties par KP akcionāru sapulces norisi un tās rezultātu atzīšanu Ģenerālprokuratūrai un Uzņēmumu reģistra vadībai, kā arī pārsūdzēt UR lēmumu tiesā. Šo solījumu izpilde gan arī vakar netika apstiprināta. Līdzšinējā līdzīgu gadījumu izskatīšanas prakse rāda, ka sūdzības nedod vēlamo rezultātu.

Līdzšinējā KP vadītāju darbība patiešām nešķiet pārliecinoša, jo, pēc A. Niklasa sniegtās informācijas, ostas uzņēmuma apstrādāto kravu apjoms sarucis no 1,1 miljona tonnu pagājušā gada pirmajos četros mēnešos līdz 713,6 tūkstošiem tonnu (64% no bijušā) šā gada četros mēnešos. KP vadītāji gan var taisnoties, ka viņiem vairāk nekā par kravām ir jādomā par tiesāšanos ar SIA LSF trans un LSF holdings u.c. ar uzņēmuma pamatdarbību nesaistītām lietām.

Svarīgākais