Pirmajā ceturksnī IKP sarucis par 6%

Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) šā gada pirmajos trīs mēnešos, salīdzinot ar 2009.gada analogo periodu, salīdzināmajās cenās (sezonāli neizlīdzināts) ir samazinājies par 6%, liecina Centrālā statistikas pārvaldes ātrais novērtējums.

Rūpniecības nozarē apjomi ir pieauguši par 9,6%, bet pārējās nozarēs joprojām bija vērojams kritums, īpaši būvniecībā.

Savukārt salīdzinājumā ar 2009.gada ceturto ceturksni IKP šā gada pirmajā ceturksnī ir samazinājies par 19,2%.

Pēc sezonāli izlīdzinātajiem datiem IKP gada pirmajos mēnešos salīdzinājumā ar 2009.gada pirmo ceturksni ir samazinājies par 5,1%, bet pret 2009.gada ceturtajā ceturksni pieaudzis par 0,3%

Precizēts un izvērsts 2010.gada pirmā ceturkšņa IKP pieauguma temps un vērtība tiks publiskoti 2010.gada 9. jūnijā.

Ātrais novērtējums iekļauj ekonomikas izmaiņu prognozi salīdzināmajās cenās. Centrālā statistikas pārvaldes aprēķini ir balstīti uz pašlaik pieejamajiem īstermiņa statistikas datiem un ekonometriskajiem modeļiem.

Tādejādi ir apstiprinājušās biznesa portāla "Nozare.lv" aptaujāto ekonomikas ekspertu prognozētais, ka šā gada pirmajos trīs mēnešos, salīdzinot ar 2009.gada analogo periodu, Latvijas IKP varētu būt samazinājies par 5,5% līdz 7,3%.

Optimistiskākais savās prognozēs no aptaujātajiem ekspertiem bija "DnB Nord bankas" analītiķis Pēteris Strautiņš, kura skatījumā IKP kritums pret pagājušā gada pirmo ceturksni varētu būt 5,5% vai nedaudz vairāk, bet pret pērnā gada beigām sezonāli izlīdzinātajos datos varētu būt arī pavisam neliels pieaugums.

"Swedbank" vecākais ekonomists Dainis Stikuts izteica nedaudz piesardzīgāku prognozi, pieļaujot, ka IKP pirmajā ceturksnī pret 2009.gada pirmo ceturksni būs samazinājies par 7%, bet pret pērnā gada pēdējiem trim mēnešiem 0%, izslēdzot sezonalitāti.

Savukārt "SEB bankas" makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis paredzēja, ka IKP kritums būs samazinājies un gada griezumā sasniegs 7,3%, bet sezonāli izlīdzinātajos datos pret 2009.gada ceturto ceturksni IKP izmaiņas svārstīsies ap nulli.

Kā ziņots, IKP kritums pagājušajā gadā pēc sezonāli neizlīdzinātiem datiem bija 18%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Savukārt IKP pagājušā gada ceturtajā ceturksnī pret trešo ceturksni saskaņā ar sezonāli neizlīdzinātajiem datiem salīdzināmajās cenās pieauga par 3,3%.

Ekonomika

No 4.novembra līdz 4.decembrim lauksaimnieki, kooperatīvi un zinātniskās institūcijas varēs pieteikties 79,748 miljonu eiro atbalstam vairākos pasākumos saimniecību vai uzņēmumu izaugsmes veicināšanai, energoefektivitātes palielināšanai, biodrošības pasākumu ieviešanai un citām aktivitātēm, liecina Lauku atbalsta dienesta (LAD) publiskotā informācija.

Svarīgākais