"Latio": Aug interese par zemes iegādi privātmāju būvniecībai

Potenciālo pircēju interese par privātās apbūves zemes gabalu iegādi aprīlī ir palielinājusies. Pieaug arī zemes gabalu piedāvājums, liecina "Latio" tirgus pārskats.

Lielākoties pircēji interesējas par zemes gabaliem 2 000 - 3 000 kvadrātmetru platībā. Svarīgākais nosacījums šādiem zemes gabaliem - elektrības pievads. Pārējās komunikācijas pircējiem vairumā gadījumu patlaban nešķiet tik svarīgas.

Cilvēki ar nelieliem iekrājumiem interesējas par mazas platības un lētiem zemes gabaliem, tomēr šāds piedāvājums nav plašs.

"Privātās apbūves zemes gabalu iegāde tuvākajā laikā noteikti pieaugs, jo daļa cilvēku, kuru ienākumi vai uzkrājumi to atļauj, būvēs mājas sev paši. Privātmāju tirgū, tāpat kā citos mājokļu segmentos, cenas patlaban nosaka bankas un būtībā ir monopola piedāvājums. Lielu daļu pircēju neapmierina ne šīs cenas, ne piedāvājums, tādēļ arvien vairāk cilvēku sāk apsvērt zemes gabalu iegādi mājas būvniecībai," skaidro "Latio" tirgus analītiķis Māris Grīnbergs.

Viņš norāda, ka ar celtniecību saistītās izmaksas patlaban ir zemas, tādēļ šis ir piemērots laiks būvniecības uzsākšanai. "Arī projektu attīstītāji var sākt apsvērt jaunu mājokļu būvniecības iespējas, jo banku piedāvājumam nav konkurences. Bankas arī nav gatavas samazināt mājokļu cenu," uzsver M.Grīnbergs.