Nacionālās bibliotēkas maksas pakalpojumi kļūs 1,8 reizes dārgāki

Ministru kabinets šodien apstiprināja Latvijas Nacionālās bibliotēkas sniegto maksas pakalpojumu cenrādi, kas paredz, ka bibliotēkas maksas pakalpojumi kļūs 1,8 reizes dārgāki.

Pēc Kultūras ministrijas domām, pārskatīt bibliotēkas sniegtos maksas pakalpojumus un pakalpojumu cenas nepieciešams, lai tās atbilstu faktiskajām pakalpojumu izmaksām.

Taču, kaut arī maksas pakalpojumu cenrādis tiek papildināts ar jauniem pakalpojumiem un tiek paaugstināta atsevišķu maksas pakalpojumu cena, Latvijas Nacionālā bibliotēka neplāno lielākus ieņēmumus no maksas pakalpojumiem, jo ir samazinājies maksas pakalpojumu izmantotāju skaits.

Latvijas Nacionālās bibliotēkas iepriekšējais cenrādis tika apstiprināts 2006.gadā, tāpēc maksas pakalpojumu apmēru nevar uzskatīt par atbilstošu pakalpojumu sniegšanas faktiskajām izmaksām un to ir nepieciešams pārskatīt, norāda Kultūras ministrija. Cenrādī nav uzskaitīti visi bibliotēkas sniegtie pakalpojumi, tādejādi neparedzot iespēju iekasēt maksu par šo pakalpojumu sniegšanu, piemēram, par Latvijas Nacionālās bibliotēkas digitālās bibliotēkas "Letonica" izmantošanu. Viens no digitālās bibliotēkas pakalpojumiem ir digitalizācija uz pieprasījumu, bet šī pakalpojumu klāsta cenas spēkā esošajā maksas pakalpojumu cenrādī nav iekļautas.

Latvijas Nacionālās bibliotēkas publisko maksas pakalpojumu cenrādī minēti tādi pakalpojumi kā kopēšana no bibliotēkas krājuma materiāliem, informācijas izdrukāšana no bibliotēkas krājuma materiāliem, dokumentu un attēlu elektroniska piegāde, attēla ieskenēšana, izdrukāšana no bibliotēkas krājuma materiāliem.

Tāpat samaksu var iekasēt par individuālu grāmatu un citu materiālu izsniegšanu lietošanai ārpus bibliotēkas, par izsniegtā dokumenta izmantošanu ilgāk par noteikto laiku, par Bibliogrāfijas institūta aģentūru pakalpojumiem un citiem bibliotēkas sniegtajiem pakalpojumiem.

Svarīgākais