Atsevišķu pabalstu piešķiršanai VSAA vairs nelūgs dokumentus no pabalsta pieprasītāja

Turpmāk, lai pieņemtu lēmumu par paternitātes pabalsta, vecāku pabalsta un apbedīšanas pabalsta piešķiršanu, informāciju, kas ir Latvijas Iedzīvotāju reģistra rīcībā, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) nepieprasīs no pabalsta pieprasītāja.

VSAA šo informāciju iegūs pati, paredz šodien valdībā atbalstītie grozījumi likumā "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu".

Tas nozīmē, ka paternitātes pabalsta piešķiršanas pamats būs informācija par bērna tēva radniecības ar bērnu fakta reģistrāciju Latvijas Iedzīvotāju reģistrā, nevis bērna dzimšanas apliecība ar ierakstu par bērna tēvu, kura ir jāuzrāda pabalsta pieprasītājām.

Vecāku pabalsta piešķiršanas pamats būs informācija par bērna dzimšanas fakta reģistrāciju, nevis bērna dzimšanas apliecība, kā tas ir pašlaik.

Turpretī apbedīšanas pabalsta piešķiršanas pamats būs informācija par apdrošinātās personas vai apdrošinātās personas apgādībā bijuša ģimenes locekļa miršanas fakta reģistrāciju, nevis izziņa par miršanas fakta reģistrāciju.

Vienlaikus līdz ar šo normu noteikšanu ir paredzēts papildināt likumu ar normu, kas noteic, ka pabalstu piešķir pēc pabalsta piešķiršanai nepieciešamās informācijas saņemšanas.

Lai grozījumi stātos spēkā, tie vēl būs jāpieņem Saeimā.

Labklājības ministrija uzsver, ka pēc grozījumu pieņemšanas pabalstu prasītājiem tiks atvieglota minēto valsts sociālās apdrošināšanas pabalstu pieprasīšanas procedūra un vienlaikus optimizēta pabalstu pieprasīšanas kārtība.

Pabalsta pieprasītājam vai viņa pilnvarotai personai personiski nebūs jādodas uz VSAA, lai iesniegtu iesniegumu un uzrādītu attiecīgos dokumentus, kas ir pamats konkrētā pabalsta piešķiršanai, šo iesniegumu par attiecīgā pabalsta piešķiršanu persona varēs iesniegt arī elektroniski vai nosūtīt pa pastu. Taču arī pašreizējā minēto pabalstu pieprasīšanas kārtība, kas paredz pabalsta pieprasītāja vai viņa pilnvarotas personas personisku ierašanos jebkurā VSAA nodaļā rakstiska pieprasījuma iesniegšanai, netiek izslēgta. Tādējādi minētā tiesiskā regulējuma ieviešanas rezultātā personai palielināsies izvēles iespējas attiecībā uz sev ērtāko pabalsta pieprasīšanas veidu - personiski ierodoties VSAA, nosūtot pieprasījumu pabalsta piešķiršanai pa pastu vai iesniedzot šo pieprasījumu elektroniska dokumenta formā.

Svarīgākais