Eiropas patērētāju centri koordinēti palīdz vulkāna izraisītās aviokrīzes skartajiem pasažieriem

Eiropas patērētāju centru tīkls (ECC-Net), ko atbalsta Eiropas Komisija un kas darbojas visās dalībvalstīs (arī Islandē un Norvēģijā), šodien publicēja praktisku dokumentu paketi, kas sagatavota, lai tiem patērētājiem, kurus skāra nesenie lidojumu ierobežojumi, palīdzētu izmantot ES tiesību aktos garantētās patērētāju tiesības. Šajā dokumentu paketē ir iekļauta standarta sūdzību vēstule, visu aviosabiedrību kontaktinformācija un citi praktiski padomi.

Katru gadu ECC-Net izskata aptuveni 60 000 lietu to patērētāju interesēs, kuri vēršas pēc padoma vai palīdzības, lai risinātu grūtības, ko tie pieredzējuši, iepērkoties vai šķērsojot robežas Eiropas Savienībā. 2009. gadā vairāk nekā viena no piecām sūdzībām (22,5%), kuru izskatīja ECC, bija saistīta ar gaisa transportu. Vulkānisko pelnu izraisītās krīzes pirmajā nedēļā tīkla izskatīto lietu skaits pieauga septiņas reizes. Jau no pirmās dienas ECC-Net strādā ārkārtas režīmā, un tā dalībnieki cieši sadarbojas, lai sniegtu koordinētu palīdzību patērētājiem Eiropas Savienībā.

ES veselības un patērētāju politikas komisārs Džons Dalli teica: "Pat ārkārtas apstākļos ES patērētāji drīkst izmantot savas tiesības. Principā, runājot par palīdzības sniegšanu tiem uzņēmumiem, kuri cieta zaudējumus vulkānisko pelnu izraisītās krīzes dēļ, jāņem vērā tas, kā šie uzņēmumi ievēroja pasažieru tiesības." Viņš piebilda: "Vēl šodien tūkstošiem patērētāju, kurus skāra lidojumu ierobežojumi, pamatoti pieprasa, lai viņu tiesības patiešām tiktu ievērotas. Es vēlos viņiem teikt: "Nevilcinieties pieprasīt to, kas jums pienākas. Ja aviosabiedrība vai ceļojuma organizētājs aizvien neņem vērā jūsu tiesības, vērsieties tuvākajā Eiropas patērētāju centrā."

Eiropas patērētāju centri. Tieša palīdzība tiem, kas cietušu vulkānisko pelnu radītās krīzes dēļ. Jau kopš vulkānisko pelnu izraisītās krīzes sākuma Eiropas patērētāju centru tīkls (ECC-Net) darbojas, lai sniegtu praktisku palīdzību pasažieriem, kuriem nebija iespējams turpināt ceļu lidojumu ierobežojumu dēļ un kuri saskārās ar grūtībām izmantot savas patērētāju tiesības. To patērētāju skaits, kuri vērsās pie ECC-Net pēc palīdzības vai padoma saistībā ar gaisa pasažieru tiesībām, krīzes pirmajā nedēļā pieauga septiņas reizes salīdzinājumā ar iepriekšējo nedēļu.