Bankas vadītājs: Valdības spēja domāt viena gada budžeta griezumā ir nožēlojama

Ar nožēlu jāsecina, ka valdība nav spējīga rīkoties un domāt ilgtermiņā, un maksimālais, ko pašreizējā un arī iepriekšējās valdības ir spējušas, - domāt viena gada budžeta griezumā, biznesa portālam "Nozare.lv" atzina AS "Trasta komercbankas" valdes priekšsēdētājs Gundars Grieze.

Viņa skatījumā, valdība nedrīkstētu ne tikai plānot, bet pat tikai runāt par jebkādu nodokļu palielināšanu. "Tas nav normāli, ka katru pusgadu jeb gadu tiek palielināti nodokļi un nepārtraukti draudēts ar jaunu pieaugumu, pie tam valsts nav spējīga tos pat administrēt," pauda Grieze.

Viņaprāt, turpmāka nodokļu palielināšana nav pieļaujama, jo pietiek pavērot, kas pēc šāda veida rīcības notiek ēnu ekonomikā.

No viņa teiktā izriet, ka valdībai ir vairāk jāpamato un jāpierāda Starptautiskajam Valūtas fondam (SVF), ka celt jebkāda veida nodokļus tagad nav ekonomiski pareizi, neskatoties uz to, ka ir jau bijuši solījumi no valdības puses SVF par nekustamā īpašuma nodokļa un transportlīdzekļa nodevu celšanu.

"Trasta komercbankas" valdes priekšsēdētājs ir pārliecināts, ka SVF spēj saprast un arī pieņemt argumentus.

Bankas vadītājs uzsvēra, ka nodokļu ziņā ir jābūt kaut kādai stabilitātei uzņēmējiem un arī investoriem, bet valdībai neesot drosmes runāt par nepieciešamo nodokļu samazināšanu. "Jebkurš uzņēmējs labāk samaksās visus nodokļus, nekā domās, kā tos apiet, un baidīsies tikt pieķerts, protams, pie nosacījuma, ja viņš spēs tos samaksāt, izdzīvot un nopelnīt," sacīja Grieze.

Viņš pauda nožēlu, ka pašlaik nav veikti aprēķini, kāds būtu efekts no nodokļu samazināšanas un kāds šis efekts ar mīnuss zīmi ir no nodokļu palielināšanas.

Kā ziņots, Finanšu ministrija sagatavojusi četrus iespējamos scenārijus turpmākajai valsts nodokļu politikai, piedāvājot izšķirties - vai nu saglabāt esošo nodokļu sistēmu, vai arī virzīties uz turpmāku nodokļu palielināšanu.

Svarīgākais