Degvielas cenas šogad vairs būtiski nepalielināšoties

© bauskasdzive

Līdz gada beigām naftas cenām īpaši nevajadzētu palielināties, un arī Latvijas tirgū 95.markas degvielai pārsniegt 80 santīmus par litru nevajadzētu agrāk kā gada beigās. Šādas prognozes žurnālam "Kapitāls" pauž nozares pārstāvji.

Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Uldis Sakne uzsver, ka nav reāla pamata prognozei par degvielas cenas strauju kāpumu Latvijā. Tas var notikt vien tad, ja naftas cenas pasaules tirgos turpinās paaugstināties.

Savukārt, ja izvērtē pasaules lielāko ekonomiku statistiku, nav iemesla domāt, ka gaidāma strauja globālās tautsaimniecības augšupeja, tādēļ arī pieprasījums strauji nepalielināsies, un šādos apstākļos cenai nevajadzētu radikāli mainīties.

Komentējot degvielas cenas Latvijā, Sakne uzsver, ka "pēdējā laikā valstī nekas būtiski nav mainījies - nodokļi nav palielināti, nav arī ieviesti jauni komersantiem veicami administratīvi pasākumi, kuru izmaksas prasītu jaunus finanšu līdzekļus, tādējādi Latvijas degvielas tirgu ietekmē tikai globālie pasaules tirgi".

Uz jautājumu, cik degviela Latvijā varētu maksāt šā gada beigās, Sakne atbild - ja pasaules lielās ekonomikas attīstīsies normāli, tad līdz gada beigām cena var palielināties līdz 80 santīmiem par litru. Cenas Latvijā, Lietuvā un Igaunijā pārāk neatšķirsies, jo šo dažādību ietekmē valūtas kurss un nodokļi, taču, "cik zināms, būtiskas izmaiņas šajos segmentos nav paredzētas", bet globālo tirgu ietekme ir vienāda uz visām Baltijas valstīm.

Viņaprāt, arī daļa analītiķu izteikto prognožu par it kā iespējamo straujo naftas cenu palielinājumu ir spekulācijas. Situācija gan varot kļūt līdzīga tai, kāda bija pirms krīzes, kad tieši spekulāciju dēļ naftas cenas uzkāpa galvu reibinošos augstumos - līdz 147 ASV dolāriem par barelu. "Ar lielu nožēlu jāsaka, ka pasaule tā īsti neko nav mācījusies," akcentē Sakne.

Naftas eksportētāju organizācijas (OPEC) prezidents Germaniko Pinto aprīlī prognozēja, ka naftas cenas līdz pat gada beigām paliks nemainīgas, jo nav pamata to kāpumam. Pinto OPEC vadības grožus pārņēma šā gada sākumā un tad arī formulēja savu prezidēšanas uzdevumu: "Jebkuri apstākļi, kas strauji samazina vai sadārdzina naftas cenas, nav izdevīgi ne patērētājiem, ne ražotājiem, un, lai to novērstu, ir nepieciešams izmantot tos regulēšanas instrumentus, kādi ir OPEC rīcībā."

Tādējādi viņš piebalsoja ASV, Eiropas Savienības un Krievijas līderu teiktajam, ka situācija biržās ir jāuzrauga.