Mazumtirdzniecības apgrozījums martā palielinājies par 2,9%

Mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums šā gada martā, salīdzinot ar februārī, pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem salīdzināmās cenās pieaudzis par 2,9%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Pārtikas preču mazumtirdzniecības uzņēmumu apgrozījums pieaudzis par 1,6%, bet nepārtikas preču mazumtirdzniecības uzņēmumos pieaugums bijis 3,6%.

Šā gada martā, salīdzinot ar 2009.gada martu, pēc darba dienu skaita izlīdzinātiem datiem salīdzināmās cenās, kopējais mazumtirdzniecības apgrozījums krities par 7,4%. Lielāks apjoma samazinājums martā bijis nepārtikas preču grupā - par 7,8%. Pārtikas preču tirdzniecībā apgrozījums sarucis par 6,7%.

Savukārt šā gada pirmajā ceturksnī salīdzinājumā ar 2009.gada ceturto ceturksni, pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem salīdzināmās cenās, mazumtirdzniecības apgrozījums pieaudzis par 2,5%, tajā skaitā pārtikas preču tirdzniecības uzņēmumos - par 0,7%, bet nepārtikas - par 3,5%.

Salīdzinot ar 2009.gada pirmajā ceturksni, pēc darba dienu skaita izlīdzinātiem datiem gada pirmajos trīs mēnešos apgrozījuma kritums bija 12,5%. Par 11,9% samazinājies pārtikas preču mazumtirdzniecības apjoms, savukārt nepārtikas preču mazumtirdzniecībā tas sarucis par 12,8%.

Tādejādi ir piepildījusies biznesa portāla "Nozare.lv" aptaujāto ekspertu prognoze, ka mazumtirdzniecības apgrozījums šā gada martā pret iepriekšējo mēnesi varētu būt nedaudz pieaudzis.

Kā ziņots, pēc piedzīvotā pieauguma par 4% šā gada janvārī, februārī, pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem salīdzināmās cenās atkal tika piedzīvots 0,9% kritums. Gada laikā februārī mazumtirdzniecībā tika piedzīvots pat 13,3% samazinājums.

Salīdzinot ar janvāri, februārī pārtikas preču mazumtirdzniecības uzņēmumu apgrozījums kritās par 0,2%, bet nepārtikas - par 1,3%.

Februārī, salīdzinot ar 2009.gada februāri, mazumtirdzniecība piedzīvoja samazinājumu par 13,3%, bet janvārī, salīdzinot ar 2009.gada janvāri, pēc darba dienu skaita izlīdzinātiem datiem salīdzināmās cenās kopējais mazumtirdzniecības apgrozījums samazinājās par 16%.

Ekonomika

No 4.novembra līdz 4.decembrim lauksaimnieki, kooperatīvi un zinātniskās institūcijas varēs pieteikties 79,748 miljonu eiro atbalstam vairākos pasākumos saimniecību vai uzņēmumu izaugsmes veicināšanai, energoefektivitātes palielināšanai, biodrošības pasākumu ieviešanai un citām aktivitātēm, liecina Lauku atbalsta dienesta (LAD) publiskotā informācija.

Svarīgākais