"Swedbank": Iedzīvotāju optimisms kļūst spēcīgāks

Dainis Stikuts, "Swedbank" vecākais ekonomists norāda: mazumtirdzniecības dati par martu liecina, ka iedzīvotāju optimisms sācis atgriezties, jo tēriņu līmenis ir pāri zemākajam punktam.

Tomēr par noturīgu trendu vēl ir pāragri runāt - mazumtirdzniecība visdrīzāk šogad būs ļoti svārstīga. Jau kādu pusgadu iedzīvotāju noskaņojuma indekss pieauga, bet vēl nebija atspoguļojies reālos ciparos. Tagad optimisms izpaužas reālos tēriņos, kam par pamatu ir zināma stabilitāte darbaspēka tirgū un pārliecība par savu nākotni. Tāpēc iedzīvotāji pamazām velk ārā savu naudu no "matračiem", daļu noliek depozītā un daļu patērē. Turklāt par stabilitāti liecina, ka tēriņi nepārtikas precēm ir pieauguši straujāk nekā pārtikas.

Šāda mazumtirdzniecības attīstība vēlreiz apstiprina, ka, iespējams, ekonomikas recesija jau ir beigusies privātā patēriņa pieauguma dēļ. Bet recesijas beigas vēl nenozīmē krīzes beigas, ko labāk raksturos nodarbinātības pieaugums. Tāpēc ļoti svarīga ir diezgan strauja valsts palīdzība uzņēmumiem, lai tiktu radītas jaunas darbavietas, kā arī mazinātu darbaspēka izmaksas un risku, pieņemot darbā gados jaunus cilvēkus un ilgstošos bezdarbniekus.