Šogad vislabāk valsts budžetā pildījušies ieņēmumi no pievienotās vērtības nodokļa

Šā gada valsts budžetā vislabāk ir pildījušies ieņēmumi no pievienotās vērtības nodokļa, kas iekasēts par 20,4% vairāk nekā iepriekš prognozēts jeb 196,1 miljons latu, šodien Saeimas Budžeta un finanšu un komisijas deputātus informēja Finanšu ministrijas valsts sekretārs Mārtiņš Bičevskis.

Ne tik labi ir veicies ar akcīzes nodokļa iekasēšanu, it sevišķi par tabakas izstrādājumiem, kur varētu būt vainojama ne tikai iedzīvotāju maksātnespēja, bet arī kontrabandas cigarešu ieplūšana valstī.

Pirmajā ceturksnī budžeta deficīts ir 1,1% no iekšzemes kopprodukta.

Bičevskis uzsvēra, ka jau tagad ir skaidrs, ka neizdosies ieņemt plānotos 38 miljonus latu no tā saucamā automašīnu nodokļa jeb nodokļa, kas tiek maksāts par dienesta automašīnas izmantošanu privātām vajadzībām.

Bičevskis informēja, ka šogad ne tik labi ir veicies ar uzņēmumu ieņēmumu nodokli, un galvenie iemesli, kas to ietekmējuši, ir peļņas samazināšanās, iemaksu un avansa maksājumu samazināšanās. Tomēr, vērtējot šā gada pirmā ceturkšņa ieņēmumus, Bičevskis atzina, ka tie ir tuvu plānotajam apjomam un neesot pamata bažām par kopējo nodokļu ieņēmumu gada plāna izpildi.

Valsts konsolidētajā budžetā šā gada četros mēnešos izdevumi ir mazāki nekā plānots.

Bičevskis uzsvēra, ka turpmāk ir jāsaglabā konservatīva pieeja, lemjot par papildu izdevumu finansēšanu un iniciatīvām, kas negatīvi ietekmē ieņēmumus.

Svarīgākais