Zatlers: Mēs varam darboties kā tranzīta artērija

Latvijā ir mežrūpniecība, ostas un ūdens, tādēļ Latvija var darboties kā tranzīta artērija, šodien pēc vairāku mūsu valsts lielāko kokrūpniecības uzņēmumu apmeklējuma atzina Valsts prezidents Valdis Zatlers.

Šodien Zatlers apmeklēja kokrūpniecības uzņēmumus SIA "EIBE-L", SIA "Amber wood", AS "Latvijas valsts meži" (LVM), SIA "Bolderaja Ltd", AS "Latvijas finieris" un Meža un koksnes produktu pētniecības un attīstības institūtu. Valsts prezidents iepazinās ar meža nozares izejvielu ieguves, koksnes sākotnējās apstrādes un tās testēšanas procesiem, kā arī ar dažādu koksnes produktu ražošanu. Prezidentam bija iespēja novērtēt Latvijas sasniegumus šajā jomā un diskutēt par nozares aktualitātēm, tendencēm un izaicinājumiem.

Prezidents arī uzsvēra, ka vizītes laikā patīkami pārsteidzis tas, ka nevienā no apmeklētajiem uzņēmumiem nav bijis ražošanas atkritumu. Liela daļa no tiem aiziet otrreizējā pārstrādes procesā vai arī tiek novirzīti šķeldas vai brikešu ražošanā. "Jo efektīvāk mežsaimniecība tiks apsaimniekota, jo vairāk celsies mūsu labklājība. Naturālajā saimniecībā Latvija nekad nevarēs sasniegt to līmeni, līdz kuram visu laiku ir ilgojusies," savu pārliecību pauda Zatlers.

"Man pašam ir ļoti svarīgi saprast, kā mēs apsaimniekojam un cik efektīvi apsaimniekojam Latvijas lielāko bagātību - mežus. Manuprāt, mediju, ražotāju un mans kā prezidenta uzdevums ir pastāstīt katram Latvijas iedzīvotājam, cik lielu labumu labklājības celšanā dod meža nozarē iesaistīte, sākot no meža audzētājiem līdz pat gala produktu ražotājiem," vizītes noslēgumā atzina Zatlers.

LVM Komunikāciju daļas vadītājs Tomass Kotovičs biznesa portālam "Nozare.lv" atzina, ka tas ir ļoti nozīmīgs prezidenta solis, ka viņš apmeklējis kokrūpniecības uzņēmumus, apzinoties, ka šī nozare ir Latvijas ekonomikas mugurkauls.

Pērn meža nozare veidoja aptuveni 7% no valsts iekšzemes kopprodukta. Tajā un ar to saistītajās nozarēs ir nodarbināti vairāk nekā 80 000 Latvijas iedzīvotāju, un tā sniedz nozīmīgu ieguldījumu Latvijas eksportā - ap 27% no kopējiem eksporta ienākumiem.

Ekonomika

Banka "Citadele" pirmdien, 7.oktobrī, sāks augstākās prioritātes nenodrošināto obligāciju pirmā laidiena publisko piedāvājumu 10 līdz 35 miljonu eiro apmērā, teikts bankas paziņojumā biržai "Nasdaq Riga".

Svarīgākais