G20 samits: Pasaules ekonomika atlabst ātrāk, nekā bija cerēts

Pasaules ekonomikas atlabšana notiek straujāk, nekā tika prognozēts, un tagad ir laiks plāniem, kā izvērst pasākumus krīzes izbeigšanai, nolemts G20 attīstīto un attīstības valstu finanšu ministru un centrālo banku vadītāju sanāksmē Vašingtonā Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) un Pasaules Bankas (PB) pavasara sesijas ietvaros.

"Globālā atlabšana noris labāk, nekā tika gaidīts," teikts sanāksmes noslēguma paziņojumā. "Tas lielā mērā notiek, patiecoties G20 bezprecedenta un koordinētajiem politiskajiem pūliņiem."

Tomēr ekonomikas atlabšanas process notiek ar dažādiem ātrumiem dažādos pasaules reģionos, daudzās ekonomikās joprojām saglabājas augsts bezdarba līmenis. Mēs saprotam, ka tādos apstākļos ir nepieciešami dažādi politiskie varianti, lai reaģētu uz krīzi, norāda G20 finansisti.

Pēc viņu domām, valstīs, kur izaugsme lielā mērā ir atkarīga no politiskā atbalsta, valsts pretkrīzes īstenotie pasākumi ir jāturpina, līdz ekonomikas pieaugumu nesāks stingri balstīt privātais sektors.

Kā norāda G20, novērojams, ka dažas valstis jau sāk slēgt savas ārkārtas pretkrīzes programmas. Tāda "izejas stratēģija" ir jārealizē ārkārtīgi piesardzīgi, skatoties, kā jebkādas iespējamās vietējās negatīvās tendences varētu pārmesties uz pasaules ekonomiku.

G20 uzsver, ka nepieciešams īstenot labi koordinētu ekonomisko politiku, kas balstās uz spēcīgu valsts finansējumu, cenu stabilitāti, efektīvu un noturīgu finanšu sistēmu, jaunu darbavietu radīšanu un nabadzības apkarošanu.

Svarīgākais