Gaidāms būtisks gāzes cenu kāpums

Saeimas deputāti vakar galīgajā lasījumā pieņēma izmaiņas likumā Par akcīzes nodokli, kas paredz akcīzes nodokli dabasgāzei piemērot no 1. jūlija, nevis no 1. maija, kā bija plānots iepriekš. Pēc Latvijas gāzes prognozēm, pēc aptuveni diviem mēnešiem pieaugs arī dabasgāzes tarifs mājsaimniecībām. Tā rezultātā mājsaimniecībām, kas gāzi izmanto plītīs, gāzes cena 1. jūlijā varētu pieaugt par 17 procentiem, savukārt tiem, kuri gāzi izmanto arī apkurei, – par 31 procentu.

Lietotājiem ar dabasgāzes patēriņu līdz 25 000 kubikmetru gadā, tas ir, lielākoties mājsaimniecībās, dabasgāzes tirdzniecības gala tarifi mainās reizi pusgadā: katra gada 1. janvārī un 1. jūlijā. Šobrīd par kubikmetru gāzes lietotājiem, kuri gadā nepatērē vairāk kā 500 kubikmetru, ir jāmaksā 0,42 lati, ieskaitot PVN, tiem, kuri patērē no 500 līdz 25 000 kubikmetru gāzes gadā, – 0,23 lati, ieskaitot PVN. Pēc Latvijas gāzes prognozēm, 1. jūlijā dabasgāze mājsaimniecībām varētu maksāt attiecīgi 0,49 latus kubikmetrā (līdz 500 m3) un 0,30 latu kubikmetrā (no 500 līdz 25 000 m3 gadā), tas ir, par 17 un 31 procentu vairāk nekā šobrīd. Šis izmaksu kāpums ietvertu gan akcīzes nodokli, gan gāzes tarifu kāpumu. Latvijas gāze prognozē tarifu kāpumu 1. jūlijā par 13 un 22 procentiem atkarībā no tā, vai gāze tiek izmantota plītīs vai arī apkurē. Latvijā ir apmēram 385 000 mājsaimniecību, kuras izmanto dabasgāzi tikai ēdiena gatavošanai.

Latvijas gāze skaidro, ka no maija dabasgāze klientiem tiks piegādāta tieši no Krievijas, līdz ar to tās cena vasarā būs atkarīga no tā brīža naftas produktu cenām, kuras ir pieaugušas, un valūtu vērtības. Turklāt ar 1. jūliju tiks piemērots akcīzes nodoklis 15,6 lati par 1000 kubikmetriem jeb 1,6 santīmi par vienu kubikmetru gāzes.

Likuma grozījumi paredz, ka akcīzes nodoklis nebūs jāmaksā par dabasgāzi, kuru izmanto elektroenerģijas ražošanai, tostarp kombinētās iekārtās, kas ražo elektroenerģiju un siltumenerģiju. Akcīzes nodoklis nebūs jāmaksā arī par dabasgāzi, kuru izmanto rūpnieciskās ražošanas tehnoloģisko iekārtu darbībai un ražošanas telpu tehnoloģiski nepieciešamā klimata nodrošināšanai. Saeima noraidīja Andreja Klementjeva (SC) priekšlikumu nepiemērot akcīzes nodokli dabasgāzei vispār.