Krīzes pārvarēšanai piedāvā pievērsties iekšējam tirgum

Lai pārvarētu krīzi, darba devēji, uzņēmēji un dažādu asociāciju pārstāvji piedāvā pievērsties ne tikai eksporta veicināšanai valstī, bet arī iekšējam tirgum.

To paredz Latvijas Darba devēju konfederācijas, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS), Latvijas Pašvaldību savienības, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras un Latvijas Zinātņu akadēmijas izstrādātais krīzes pārvarēšanas redzējums, ar kuru šodien tika iepazīstināts Valsts prezidents Valdis Zatlers un Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL).

Organizācijas piedāvā ieviest trīs gadu budžeta plānošanas periodu, 2011. un 2012.gadā apgūt Eiropas Savienības struktūrfondu līdzekļus iespējami lielā apjomā un nekavējoties atsākt strukturālo reformu īstenošanu.

Šodien Prezidenta pilī notikušās sarunas laikā valdības vadītājs iepazīstināja dalībniekus ar pēdējā pusotra gada Latvijas makroekonomikas un finanšu rādītājiem un 2011.gada valsts budžeta izveides laika plānu.

Uzņēmēji sniedza savu skatījumu un ierosināja konkrētus priekšlikumus ēnu ekonomikas apkarošanai, īpašu uzmanību pievēršot nodokļu iekasēšanas un vienlīdzīgas konkurences jautājumiem. Ministru prezidents un Finanšu ministrijas pārstāvji apņēmās izvērtēt uzņēmēju ierosinājumu īstenošanas iespējas jau tuvākajā laikā, piemēram, par uzņēmumu nomaksātā nodokļu apjoma ietekmi uz valsts subsīdiju piešķiršanu, tā noteikšanu par vienu no būtiskiem publisko iepirkumu konkursu kritērijiem, kā arī par iespēju publiskot informāciju par uzņēmumu veiktajām nodokļu iemaksām.

Uzņēmēji arī uzsvēra lielu investīciju projektu īstenošanas nepieciešamību tautsaimniecības ilgtermiņa attīstībai.

Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Elīna Egle, LBAS vadītājs Pēteris Krīgers, kā arī uzņēmēji pēc sanāksmes uzsvēra, ka viņiem bijusi svarīga premjera klātbūtne sarunā, jo tas norādot uz valsts vadītāja ieinteresētību uzņēmēju problēmās.

Krīgers norādīja, ka būtu svarīgi pēc tam veidot arī atsevišķas dažādu nozaru uzņēmēju tikšanās, lai tajās atklāti varētu izskatīt katras nozares problēmas un meklēt risinājumus.

Valsts prezidents un Ministru prezidents apliecinājuši gatavību turpināt dialogu ar uzņēmējiem un atvērtību konkrētiem priekšlikumiem ekonomikas un investīciju vides uzlabošanai valstī. Nākamās tikšanās laikā Valsts prezidents aicinās uzņēmējus un valdības vadītāju diskutēt par vidējā termiņa nodokļu politiku.

Prezidenta preses sekretāre Ilze Rassa aģentūrai LETA skaidroja, ka šis pasākums ir kā turpinājums valsts pirmās personas tikšanās reizei ar pussimts uzņēmējiem šā gada marta sākumā.

Tolaik tika secināts, ka šādas tikšanās ir nepieciešamas, un šoreiz uz tikšanos par konkrētiem jautājumiem bez 50 uzņēmējiem aicināts arī valdības vadītājs.

Svarīgākais